Το πρόγραμμα «Ρομά» της Μητρόπολης Ιλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Dogma
ρομά

Επίσημοι καλεσμένοι του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου ήταν το πρωί της Δευτέρας 29/02/2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, στελέχη και ομάδα μαθητών του πρότυπου εκπαιδευτικού – ενταξιακού προγράμματος «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά» της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου.

Η επίσκεψη, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη παρουσία μαθητών με τσιγγάνικη καταγωγή, Ρομά, στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε σε συγκινητικό κλίμα, εξαιτίας της κοινωνικής της σημασίας και των υψηλών της συμβολισμών.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τον θερμό και πλούσιο σε νοήματα χαιρετισμό του εξήρε την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, συνεχάρη τον κ. Αθηναγόρα και τους συντελεστές του προγράμματος και τόνισε μεταξύ άλλων την σημασία της για την αρωγή του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, σε εποχές δύσκολες για τη Χώρα και τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ποιοτική κι ολοκληρωμένη εκπαίδευση στις νέες γενιές χωρίς αποκλεισμούς.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον πολυσύνθετο ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στην σύγχρονη Ελλάδα και στον καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την χαρακτήρισε πυλώνα, που μαζί με την οικογένεια αποτελούν τα δύο σταθερά σημεία αναφοράς για τους Έλληνες. Τέλος, απευθυνόμενος προς τους μικρούς μαθητές, τόνισε πως το Προεδρικό Μέγαρο όπως και η Βουλή των Ελλήνων που αποτελούν τους δύο «ναούς» της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, είναι ανοιχτοί για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας ή φυλετικής καταγωγής και παρότρυνε τα παιδιά να αισθάνονται σ’ αυτό το χώρο άνετα και οικεία.

Με τη σειρά του ο κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση και την φιλοξενία, μίλησε για τη φιλοσοφία και τους ευρύτερους στόχους της δράσης αυτής, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της συνείδησης του πολίτη στους μαθητές αυτούς και την ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατότητας, ώστε οι μικροί τσιγγάνοι μαθητές να αισθανθούν και σαν αυριανοί ενήλικες ισότιμα μέλη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Παράλληλα τόνισε πως το πρόγραμμα έχει κυρίως ενταξιακό χαρακτήρα και λιγότερο μαθησιακό, φιλοδοξώντας να ενισχύσει το ρόλο του δημόσιου σχολείου και έκλεισε αναφερόμενος στον ιδιαίτερο συμβολισμό της πρώτης οργανωμένης επίσκεψης Ρομά μαθητών στο Προεδρικό Μέγαρο και στους κοινωνικούς ορίζοντες που ανοίγει μια τέτοια πρωτοβουλία στο μέλλον των παιδιών αυτών. Τέλος επισήμανε την σημαντική συνεισφορά του Ομίλου Εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια», τα οποία αποτελούν μεγάλο χορηγό του προγράμματος.

Η συνάντηση έκλεισε με τις καθιερωμένες φωτογραφίες και με ολιγόλεπτη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους μαθητές και τα στελέχη του προγράμματος.

Μαζί με τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα στο Προεδρικό Μέγαρο παραβρέθηκαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Σέρβος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ιλίου, ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου Εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια» κ. Άγγελος Κόκοτος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Ι.Μ. Ιλίου και Διευθυντής του «Προγράμματος Ρομά» κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης, η Διευθύντρια του 28ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών κ. Ελένη Καμπόλη, εκπαιδευτικοί του προγράμματος και 12μελής ομάδα μαθητών.

 

TOP NEWS