Αρχιεπίσκοπος: Η σκέψη και η μέριμνα της Εκκλησίας μας, παραμένει ζώσα και ενεργή στους Έλληνες ακρίτες

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Το δέκατο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινίασε εχθές, στις 5 το απόγευμα, στην Καλλονή Λέσβου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Σε αυτή την συμβολική και συνάμα ουσιαστική στιγμή της αγάπης και της αλληλεγγύης που αντανακλώνται με την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου Α’ και του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στη νήσο Λέσβο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επεκτείνει την αλυσίδα προσφοράς με την ίδρυση και λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών χιλιάδων οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και βιώνουν την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

15042016_tris_17 15042016_tris_19 15042016_tris_20 15042016_tris_21

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου φέρει την επωνυμία «Αποστολή του Παπά-Στρατή» στη μνήμη του Καλού Σαμαρείτη της Λέσβου, ο οποίος, ως άλλος Κυρηναίος, στάθηκε για μακρά περίοδο ουσιαστικός αρωγός προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και, ιδιαίτερα, σε χιλιάδες δοκιμαζόμενους πρόσφυγες.

15042016_tris_24 15042016_tris_22 15042016_tris_16 15042016_tris_15 15042016_tris_14 15042016_tris_13 15042016_tris_12

«Η σκέψη και η μέριμνα της Εκκλησίας μας παραμένει ζώσα και ενεργή στους Έλληνες ακρίτες που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση» υπογράμμισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων. «Το ενδιαφέρον μας παραμένει άσβεστο για όλους τους ανθρώπους, τις χιλιάδες των οικογενειών, που έχουν χάσει τις δουλειές τους, έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει, δυστυχώς, προς το χειρότερο, δίχως οι ίδιοι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τις ζωές τους. Άνθρωποι οικογενειάρχες με το νοικοκυριό τους και μία στρωμένη ζωή που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης. Τους υπογραμμίζω πως η Εκκλησία δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει και, στο μέτρο των δυνάμεών της, θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα τους για να καλύπτει όσο μπορεί τις ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο η «Αποστολή» συστήνει το δέκατο κοινωνικό της παντοπωλείο, στην εσχατιά της Ελλάδας, και σας εγγυώμαι πως θα συνεχίσει να ενεργεί προς όφελος του κόσμου που υποφέρει».

15042016_tris_11 15042016_tris_10 15042016_tris_9 15042016_tris_8 15042016_tris_7

«Θα ήθελα να σας υπογραμμίσω την υπερηφάνεια μου», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «για τους κατοίκους αυτού του νησιού, που δείχνουν καθημερινά στην πράξη, παρά τις δυσκολίες που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο». «Ο παπά Στρατής έριξε την καλή σπορά στις ψυχές σας και οι πράξεις του παραμένουν ουσιαστικά φωτεινές και παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς».

15042016_tris_6

«Κάθε ακριτική γωνιά της πατρίδας μας αποτέλεσε, από την πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης, προτεραιότητα για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο» τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

15042016_tris_5

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στην απόφαση να δημιουργηθεί στην Καλλονή της Λέσβου Κοινωνικό Παντοπωλείο για την στήριξη 200 οικογενειών που ζούν κάτω από τα όρια της φτώχειας γιατί, όπως είπε, «η περιοχή αυτή υπήρξε η περιοχή δράσης του Παπα-Στρατή, του Καλού αυτού Σαμαρείτη της Λέσβου, ο οποίος με το αυθεντικό του προσωπικό παράδειγμα ανιδιοτελούς και αδιάκριτης αγάπης και αρωγής προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ενσάρκωσε εν τη πράξει τον Καλό Σαμαρείτη του Ευαγγελίου και τίμησε τόσο την Εκκλησία, όσο και τον Λαό της Λέσβου». Η «Αποστολή», πρόσθεσε ο κ. Δήμτσας, είχε την μεγάλη ευλογία να συνεργασθεί στενά και αποτελεσματικά με τον άξιο αυτό Λευίτη, τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Σε συνεργασία με τον παπά- Στρατή υλοποιήσαμε αλλεπάλληλες εκστρατείες ανθρωπιστικής βοήθειας με συνεχείς παρεμβάσεις, παρέχοντας τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αλλά και κατά τόπους εξετάσεις με κινητή μονάδα υγείας και κλιμάκιο ιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε άπορες, ανασφάλιστες και πολύτεκνες οικογένειες, σε ανήμπορους και εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους στα ορεινά της Λέσβου, σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κατέφυγαν διωγμένοι και αποκαμωμένοι στο Νησί» τόνισε. «Στο πρόσωπο του παπα-Στρατή, η «Αποστολή» βρήκε τον ακούραστο συνεργάτη, τον ιδανικό συνοδοιπόρο, τον πιστό τηρητή των ευαγγελικών εντολών, τον αληθινό φίλο και εγγυητή κάθε φιλότιμης προσφοράς με γνώμονα την βοήθεια και ανακούφιση του πλησίον» σημείωσε ο κ. Δήμτσας.

15042016_tris_4

Τέλος υπογράμμισε ότι για την «Αποστολή» δεν υπάρχουν άγονες γραμμές, υπάρχουν άγονα μυαλά και αναφέρθηκε με έμφαση στο προσφυγικό πρόβλημα λέγοντας ότι «οι Έλληνες, παρά την βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών και τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους, ανταποκρίνονται με γενναιοδωρία, κατανόηση και συμπάθεια στο δράμα των προσφύγων, αποδεικνύοντας έτσι ότι διαπνέονται από τις πανάρχαιες αξίες της ελληνικής φιλοξενίας, και τις ευαγγελικές εντολές και τα βιώματα της Ορθοδοξίας».

15042016_tris_3

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ.) κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπυρίδων Γαληνός εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην Εκκλησία, στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» για τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και τη συνολική προσφορά τους, επί σειρά ετων, στους ακρίτες του Αιγαίου.

15042016_tris_2

Πριν την τελετή των εγκαινίων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο τέλεσαν τρισάγιο στο μνήμα του Παπά-Στρατή, στο Κεράμι.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν παρουσία των επίσημων τοπικών αρχών, εκπροσώπων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών σχολείων και πλήθους κόσμου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ