Αρκαλοχώρι: Η καθημερινότητα των σεισμοπαθών και η μέριμνα της Εκκλησίας – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

  • Δόγμα

Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

«Είναι δύσκολο να προσαρμόσεις την ζωή σου σε ένα μεταλλικό κουτί, που το καλοκαίρι η ζέστη είναι ανυπόφορη και το χειμώνα το κρύο βασανιστικό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου, ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Γιανναράκης, Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου. Ο π. Αγαθάγγελος,  Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κέντρου Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής, μίλησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για τη σημερινή κατάσταση των σεισμοπαθών και για την φιλανθρωπική δράση της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, εντός και εκτός των ορίων της.

Κ.τ.Ο.: Το Σεπτέμβριο του 2021, το Αρκαλοχώρι δοκιμάστηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς εντάσεως, σχεδόν, 6 ρίχτερ. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση των σεισμοπαθών;

π. Αγαθάγγελος: Πράγματι, μετά τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 που είχε καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας, η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Άνθρωποι μένουν ακόμη σε οικίσκους, πολλά μαγαζιά δεν λειτουργούν, πολλές εκκλησίες μας είναι κατεστραμμένες και δεν λειτουργούνται. Από τότε μέχρι και σήμερα, με την ευλογία του σεβ. μητροπολίτη και ποιμενάρχη μας κ.Ανδρέα, το κέντρο αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής που έχω την τιμή να διευθύνω, καλύπτει ανάγκες σε τρόφιμα, κρέας, είδη ατομικής υγιεινής σε εκατοντάδες οικογένειες, σχεδόν καθημερινά. Κάθε χρόνο μοιράζουμε περίπου 10.000 δέματα αγάπης. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες των ανθρώπων. Καλύπτουμε οικονομικές ανάγκες, όπου αυτό είναι εφικτό. Είναι τεράστιο το έργο που επιτελούμε ως μητρόπολη, γιατί είμαστε και εμείς μια λαβωμένη μητρόπολη από τους σεισμούς, με πολλά προβλήματα στα χωριά μας, που όμως η αγάπη, και η στήριξη των ανθρώπων μάς δίνει την δύναμη να  προσπαθούμε καθημερινά να είμαστε δίπλα τους.

 

Κ.τ.Ο.: Πρόσφατα, η μητρόπολη Αρκαλοχωρίου απέστειλε σημαντική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Τι περιελάμβανε αυτή η βοήθεια;

π. Αγαθάγγελος: Ο μητροπολίτης μας, ο οποίος έχει μεγάλη ευαισθησία σε θέματα βοήθειας και αλληλεγγύης, γιατί ακριβώς ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ζήτησε από την πρώτη στιγμή να στηρίξουμε όσο μπορούμε όσες περισσότερες μητροπόλεις γίνεται. Έτσι, ξεκινήσαμε την συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ατομικής υγιεινής και κλινοσκεπάσματα. Η κινητοποίηση των ενοριών μας και των εφημερίων, των συλλόγων, των σχολείων, των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν άμεση και αποτελεσματική. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 60 τόνοι τρόφιμα και άλλα είδη, τα οποία και συνόδευσα προσωπικά στις μητροπόλεις Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, Λαρίσης και Τυρνάβου και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Αποστείλαμε τρόφιμα (ρύζι, γάλα, μακαρόνια, φασόλια, φακές, φάβα, αλεύρι, ζάχαρη), παιδικές τροφές, νερό, λάδι, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, καθαριστικά, κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες, παπλώματα, κρεβάτια, οδοντόπαστες, και πολλά ακόμη προϊόντα. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε δίπλα στους αδελφούς μας που δοκιμάζονται.

 

Κ.τ.Ο.: Στέκεστε αρωγοί και σε κάθε φιλανθρωπική προσπάθεια εκτός των συνόρων της χώρας. Πείτε μας δυο λόγια γι᾿ αυτή την προσπάθεια.

π. Αγαθάγγελος: Συγκλονισμένοι παρακολουθήσαμε τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και την Συρία. Αμέσως ξύπνησαν μνήμες δικές μας. Χιλιάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι. Την επομένη κιόλας μέρα του σεισμού, ο σεβ. μητροπολίτης μας κ.Ανδρέας, ζήτησε από το κέντρο αλληλεγγύης άμεση κινητοποίηση προκειμένου να στηριχθούν αυτές οι δύο χώρες, κυρίως με λάδι, που είχαν ανάγκη άμεσα, γιατί είχαν στηθεί χιλιάδες μαγειρεία. Έτσι, με την βοήθεια των ενοριών της μητροπόλεως και αρκετών φορέων, συγκεντρώθηκαν 5 τόνοι λάδι, όπου με την καθοδήγηση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, έφτασαν στις σεισμόπληκτες περιοχές. Πραγματικά, νιώθουμε ικανοποιημένοι, που σε κάθε δύσκολη στιγμή αδελφών μας, όπου και αν βρίσκονται, μπορούμε να τους στηρίζουμε όσο μπορούμε.

θα ήθελα να πω άπειρα ευχαριστώ από καρδιάς, στους χιλιάδες ανθρώπους, φορείς, συλλόγους, επιχειρηματίες, ανώνυμους και επώνυμους, που στηρίζουν όλες μας τις προσπάθειες.

Κ.τ.Ο.: Πώς είναι σήμερα η ζωή των ανθρώπων στους οικίσκους; Πώς καλύπτονται οι ποιμαντικές-λατρευτικές ανάγκες τους;

π. Αγαθάγγελος: Η ζωή δυστυχώς είναι δύσκολη, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει την περιουσία τους, την ζωή τους, το παρελθόν τους. Είναι δύσκολο να προσαρμόσεις την ζωή σου σε ένα μεταλλικό κουτί, που το καλοκαίρι η ζέστη είναι ανυπόφορη και το χειμώνα το κρύο βασανιστικό. Φανταστείτε μια 4μελη οικογένεια με παιδιά στο γυμνάσιο, που είναι μεγάλα παιδιά, να κοιμούνται όλοι μαζί, να μην έχουν προσωπικό χώρο, να μην μπορούν να διαβάσουν, να μην έχουν τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού, και το χειρότερο να αναγκάζονται να φεύγουν από ένα μεταλλικό κουτί που μένουν και να πηγαίνουν σε ένα άλλο μεταλλικό κουτί να κάνουν μάθημα, γιατί το σχολείο τους έχει καταστραφεί. Δυστυχώς, ζουν και βιώνουν δύσκολες καταστάσεις αυτές οι οικογένειες. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όμως η γραφειοκρατία πραγματικά είναι τεράστια και βασανιστική.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για μας και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για μας είναι οι γκρεμισμένες εκκλησίες μας. Σε αρκετά χωριά μας οι κεντρικοί ναοί έχουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι εφημέριοί μας να λειτουργούν σε αίθουσες, σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων ή πνευματικών κέντρων. Λύσεις, δυστυχώς, που δεν βοηθούν τη λειτουργική ζωή ενός χωριού ή μιας πόλης. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βιώσουν τη λατρεία μακριά από τον ναό. Οι ιερείς μας προσπαθούν καθημερινά, όμως οι δυσκολίες είναι πολλές και καθημερινές. Υπάρχουν κεντρικοί ναοί σε μεγάλα χωριά, στο Αρκαλοχώρι, που χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ για την αποκατάστασή τους. Τα χρήματα από το κράτος, δυστυχώς, δεν φτάνουν ούτε στο 1/3. Τα οικονομικά των ενοριών μας, αλλά και της μητροπόλεως, δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις εργασίες, με αποτέλεσμα, να προσπαθεί ο μητροπολίτης μας να αντιμετωπίσει από την μια πλευρά την γραφειοκρατία και από την άλλη την δεινή οικονομική κατάσταση των ενοριών. Και εδώ ο αγώνας δύσκολος, και μεγάλος. Ελπίζουμε με την βοήθεια της Παναγίας μητέρας μας, να βοηθήσει σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.

Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», φύλ. 369, 12 οκτωβρίου 2023, σελ. 10.

TOP NEWS