Η Εκκλησία στη νέα «Ψηφιακή» εποχή

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ξεκίνησε ήδη, εντός του Νοεμβρίου, η σταδιακή δημιουργία και εγκατάσταση απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής σε 4.000 ενορίες σε όλες τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης και θα ακολουθήσουν τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με την υποστήριξη και συνεργασία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που στόχο έχει, σταδιακά, να εξοπλίσει με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλες τις ενορίες, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ως προς τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών τους.

Πρόκειται για την πράξη «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Μεταξύ των μητροπόλεων που πρώτες συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι η μητρόπολη Περιστερίου. Ο π. Θεόδωρος Σχοινάς, Διευθυντής Προσωπικού και Συντονιστής του Προγράμματος της μητρόπολης Περιστερίου, μίλησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» γι᾿ αυτό το μεγαλόπνοο πρόγραμμα και τις δυνατότητές του.

«Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο βήματα. Τώρα, ξεκινάμε με το πρώτο, που έχει στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε ενοριακό επίπεδο, κάτι που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο μητροπόλεις με μεγάλη γεωγραφική έκταση και μακριά από τις μεγάλες πόλεις. Το δεύτερο βήμα, μελλοντικά, αφορά τη διασύνδεση μεταξύ των ενοριών μεταξύ τους και ενοριών με την οικεία μητρόπολη. Ήδη, από αρχές του νέου χρόνου, σε συνεργασία με υπευθύνους του Ι.Π.Ε. θα ξεκινήσει η επί μέρους επιμόρφωση των κληρικών επί των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν παραληφθεί», ανέφερε ο π. Θεόδωρος.

Ειδικότερα η Πράξη περιλαμβάνει:

⦁ Την προμήθεια και τοποθέτηση Ενοριακών Ψηφιακών Κόμβων
Κάθε ενοριακή θέση περιλαμβάνει:
⦁ 1 φορητό υπολογιστή με ασύρματο usb optical ποντίκι και τσάντα μεταφοράς
⦁ 1 ασπρόμαυρο εκτυπωτή τεχνολογίας laser, συνοδευόμενο από τα αντίστοιχα toner και χαρτί εκτύπωσης Α4
⦁ 1 άδεια Microsoft Office 365 Academic
⦁ 1 άδεια Thesaurus Linguae Graecae (TLG)
⦁ 1 άδεια πολυτονικού ορθογράφου
⦁ Βοηθητικό λογισμικό πρόγραμμα προστασίας λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών
⦁ Την προμήθεια και τοποθέτηση Μητροπολιτικών Ψηφιακών Κόμβων.

Κάθε θέση περιλαμβάνει 1 έγχρωμο πολυμηχάνημα συνδεόμενο με 3 επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

⦁ 1 έγχρωμο πολυμηχάνημα τεχνολογίας laser, συνοδευόμενο από τα αντίστοιχα toner και χαρτί εκτύπωσης Α4
⦁ 3 επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με ασύρματο usb optical ποντίκι και πληκτρολόγιο για κάθε Η/Υ
⦁ 1 κάμερα για κάθε Η/Υ
⦁ 1 άδεια Microsoft Office 365 Academic για κάθε Η/Υ
⦁ 1 άδεια Thesaurus Linguae Graecae (TLG) για κάθε Η/Υ
⦁ 1 άδεια πολυτονικού ορθογράφου για κάθε Η/Υ
⦁ Βοηθητικό λογισμικό πρόγραμμα προστασίας λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι Ψηφιακοί Ενοριακοί Κόμβοι των Μητροπόλεων θα υποστηρίζονται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο μετά την προμήθεια και την εγκατάστασή του θα υποστηρίζει τις διοικητικές εργασίες των Μητροπόλεων και των Ενοριών.

Αναφερόμενος ο π. Θεόδωρος σε αυτή την πρωτοποριακή καινοτομία, πρόσθεσε: «Κάθε ενορία θα έχει άπειρες δυνατότητες. Πρωτίστως, θα μπορεί να ψηφιοποιήσει τα Αρχεία και τα Έγγραφά της, θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει Ιστοσελίδες προς ανάπτυξη και προώθηση του ποιμαντικού και ιεραποστολικού της έργου. Τα πάντα θα είναι ψηφιακά. Στην ουσία, σταδιακά θα εκλείψει η γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται λιγότερος κόπος για ιερείς και πιστούς με αρτιότερες και αμεσότερες στο χρόνο παρεχόμενες υπηρεσίες».

Ο Διευθυντής του Προγράμματος, Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, με αφορμή την παράδοση του τεχνολογικού και ηλεκτρονικού υλικού στη μητρόπολη Περιστερίου, αναφέρθηκε στον σκοπό τον οποίο το έργο αυτό επιτελεί, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι σε μια εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας σε όλες τις πτυχές της ζωής και της δράσης μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εκσυγχρονισμός των λειτουργιών της Εκκλησίας και των ιερέων της μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και η λειτουργία τους ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για την διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών.

Ασφαλώς, για να αποδώσει το πρόγραμμα τα προσδοκώμενα, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια τόσο σεμιναριακής κατάρτισης, αλλά και καλοπροαίρετης αποδοχής από τους κληρικούς, κάτι που δεν φαντάζει τόσο εύκολο, αν σκεφθεί κανείς ότι, στην επαρχία, ο μέσος όρος ηλικίας των κληρικών είναι αυξημένος και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν σχεδόν, καμία απολύτως σχέση με τη νέα τεχνολογία.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

TOP NEWS