Ιερός Ναός Αγίου Μάρκου του Ευγενικού: Λατρευτικές και επετειακές εκδηλώσεις για τα σαράντα χρόνια

  • Dogma Newsroom

Λατρευτικές και επετειακές εκδηλώσεις για τα σαράντα χρόνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού Κάτω Πατησίων θα λάβουν χώρα από τις 10 έως τις 15 Μαϊου με παρακλήσεις στην Υπεραγίαν Θεοτόκον και τον Άγιο της Εκκλησίας, καθώς και ομιλίες για την εμβληματική προσωπικότητα του και το έργο του.

Η ιστορία του Ιερού Ναού

Ο Ιερός Ναός συνεστήθη ως ενορία και λειτούργησε την 1.1.1967. Ο νέος Ιερός Ναός εθεμελιώθη την 22αν Ιουνίου 1980 (επί αρχιεπισκοπείας του μακαριστού Σεραφείμ) υπό την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Άλκη Ράπτη, ενώ ο αγιογράφος του Ναού είναι ο Γεώργιος Μπαρούνης.

Στον κυρίως Ναό λειτουργούν τα παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νεκταρίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και των Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Στο ισόγειο του Ιερού Ναού, λειτουργούν τα παρεκκλήσια Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Φανουρίου.

Τα θυρανοίξια ετέλεσε την 22αν Δεκεμβρίου 1997 ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Διαυλείας (και νυν μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου) κ. Δαμασκηνός. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον  μοναδικό ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο της Εκκλησίας μας, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Σημερινός εφημέριος του ναού είναι ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κεφαλόπουλος, ο οποίος συνεχίζει το έργο που άφησε πίσω του ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αγγελάκης, που ήταν ο κτήτωρ και επί μια τεσσαρακοεντία  προϊστάμενος του Ιερού Ναού  (1974 -2014).

Ο βίος του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1392 και 1393, ενώ για γονείς είχε τον διάκονο Γεώργιο και τη Μαρία από ευγενική γενιά –εξ ου και το προσωνύμιο Ευγενικός.

Παράλληλα, εντρύφησε στις θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές, ενώ διακρίθηκε ως δάσκαλος της ρητορικής.  Σε ηλικία 25 ετών εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίου Γεωργίου των Μαγγάνων και ακολούθως κληρικός, ενώ το 1437 εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Εφέσου.

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην χριστιανική ιστορίας μας, κυρίως για την ανένδοτη στάση του στην Σύνοδο της Φερράρα Φλωρεντίας (1438 -1439) και την άρνηση του να υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένωση των δύο Εκκλησιών (Ανατολικής και Δυτικής), μολονότι είχαν υπογράψει όλοι οι άλλοι ορθόδοξοι επίσκοποι.  «Όχι, καλύτερα σκλαβωμένα σώματα στους Τούρκους, παρά σκλαβωμένο πνεύμα στον αιρετικό Πάπα» ήταν τα λόγια του Αγίου Μάρκου, εμφορούμενος από την Παράδοση των Αγίων Πατέρων στις προηγούμενες Συνόδους.  Υψώνοντας το πνευματικό του ανάστημα, κατάφερε να αναδειχθεί σε πρόμαχο και στύλο της Ορθοδοξίας.

Μάλιστα, μόλις ο Πάπας Ρώμης Ευγένιος Δ’ πληροφορήθηκε ότι ο Άγιος Μάρκος δεν έβαλε την υπογραφή του, είπε χαρακτηριστικά :  «Μᾶρκος οὐχ ὑπέγραψε, λοιπὸν ἐποιήσαμεν οὐδέν» (σ.σ. O Μάρκος δεν υπέγραψε, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα».

Εκοιμήθη στις 23 Ιουνίου 1444 σε ηλικία 52 ετών, ενώ ετάφη στην μονή του Αγίου Γεωργίου των Μαγγάνων, αφού προηγουμένως ανέθεσε την συνέχιση του έργου του στον μαθητή του Γεννάδιο Σχολάριο, τον μετέπειτα πρώτον Πατριάρχη του Γένους μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Με Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση του τελευταίου (1456)  ορίστηκε να εορτάζεται η μνήμη του Αγίου την 19ην Ιανουαρίου. Ακολούθως, με νέα Πατριαρχική και Συνοδική Απόφαση επί πατριαρχείας Σεραφείμ Α’ (1734) επαναβεβαιώθηκε  η ανακήρυξη του σε Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας με τα εξής λόγια : «η καθ’ ημάς αγία του Χριστού Ανατολική Εκκλησία τον ιερόν τούτον Μάρκου Εφέσου τον Ευγενικόν και οίδε και τιμά και αποδέχεται άγιον άνδρα και θεοφόρον και όσιον και ζηλωτήν της ευσεβείας διάπυρον, και των καθ’ ημάς ιερών δογμάτων και του ορθού λόγου της ευσεβείας πρόμαχον και προασπιστήν γενναιότατον και των προηγησαμένων εν τοις αρχαίοις χρόνοις ιερών θεολόγων και κοσμητόρων της Εκκλησίας μιμητήν και εφάμιλλον».

Ἀπολυτίκιον

Ήχος γ’. Θείας πίστεως

«Θείας πίστεως, ομολογία, μέγαν εύρατο, η Εκκλησία, ζηλωτήν σε θείε Μάρκε πανεύφημε, υπερμαχούντα πατρώου φρονήματος, και καθαιρούντα του σκότους υψώματα. Όθεν άφεσιν, Χριστόν τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν τοις σε γεραίρουσι»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην οδό  Αλέξανδρου Παπαναστασίου 48 και Σεράφη (Θυμαράκια) πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού «Άγιος Νικολάος»

Προσκύνηση Ιεράς Εικόνος «Παναγία η Αμόλυντος»

Καθημερινά από τις  10-11 π.μ.- Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκον

6-7 μ.μ. – Παράκληση στον Άγιον Μάρκον Ευγενικόν

7-8 μ.μ. ομιλίες

Τρίτη 10 Μαΐου – Ο Βίος του Αγίου Μάρκου Ευγενικού

Τετάρτη 11 Μαΐου – Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός ως μυσταγωγός της Νοεράς Προσευχής

Πέμπτη 12 Μαΐου – Η πνευματική παρακαταθήκη του Αγίου Μάρκου Ευγενικού

Παρασκευή 13 Μαΐου – Τα θαύματα του Αγίου Μάρκου Ευγενικού

Σάββατο 14 Μαϊου – Ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός ως νηπτικός και φιλοκαλικός Πατέρας

Κυριακή 15 Μαϊου –  Συμβουλές για την πνευματικήν ζωήν από τον Άγιον Μάρκον Ευγενικόν (Κεφάλαια Παραινετικά)

Ο Ιερός Ναός  θα παραμείνει ανοιχτός από τις 7 π.μ.( πρωί) ως 8 μ.μ. (απόγευμα), ενώ θα υπάρχει έκθεση βιβλίου με εκδόσεις,  κείμενα, λόγους, άρθρα και μελέτες για τον Άγιον Μάρκον τον Ευγενικόν.

Συγκοινωνίες: Ηλεκτρικός σταθμός στην στάση «Άγιος Νικόλαος» και λεωφορεία από την Λιοσίων (στάση ΙΚΑ-πρώην Δαμβέργη).

TOP NEWS