Πέμπτη Συνάντηση Σχολής Γονέων Μητρόπολης Δημητριάδος

  • Δόγμα

Η επόμενη εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου και είναι καλεσμένος να μιλήσει σε αυτήν ο ψυχολόγος Ελευθέριος Ελευθεριάδης ο όποιος θα μιλήσει με θέμα : «Η Σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι»

Συνεχίστηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου  στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, η λειτουργία της Σχολής Γονέων Βόλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ομιλιών, με προσκεκλημένους επιλεγμένους ομιλητές, που σκοπό έχει την ενίσχυση και την έμπνευση των νέων συζύγων, στην πορεία της ζωής, μέσα στην οικογένεια.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου.
Ομιλητής ήταν κ. Ιάκωβος Μαρτίδης, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, με θέμα «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά: Μύθος ή πραγματικότητα;»
Ο Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης γεννήθηκε στην Δράμα όπου και μεγάλωσε. Το 1975 πέρασε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της εξειδίκευσής του στην Ψυχιατρική, εκπαιδεύτηκε μεταξύ άλλων στην οικογενειακή θεραπεία και στην θεραπεία ζεύγους. Τελείωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική.Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Γνωστική και τη Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Ο ομιλητής ξεκίνησε την εισήγηση του με ένα βασικό ερώτημα. Τι είναι ευτυχία; Κι ενώ η απάντηση φαίνεται ότι είναι υποκειμενική οι έρευνες και η εμπειρία δείχνουν ότι ευτυχία είναι η ικανότητα να αγαπάς, να νοιώθεις ότι σε αγαπούν και να είσαι ερωτευμένος με ανθρώπους αλλά και δημιουργικά πράγματα που σου αρέσουν. Τόνισε δε ότι η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση αλλά μια δυναμική κατάσταση που την κτίζεις και την διαμορφώνεις στην καθημερινότητα σου. Η ευτυχία θα πρέπει να είναι η πρώτη μέριμνα των γονέων γιατί  από αυτούς παίρνουμε παραδείγματα και χτίζουν θεμέλια για την ενήλικη ζωή τους. ‘Ένα μεγάλο συστατικό στοιχείο της ευτυχίας είναι η αγάπη για πράγματα που άπτοντα σε μικρά ή μακρινά ή και   καθημερινά πράγματα.Τόνισε δε, ότι δεν γεννιόμαστε γονείς αλλά μέσω της ανατροφής των παιδιών μας γινόμαστε γονείς. Γονιός σημαίνει να μάθεις να μοιράζεσαι, να ευχαριστείς τους ανθρώπους γύρω σου να είναι η ζωή σου ευχαριστιακή. Συνέστησε την προσοχή του στο ότι τα παιδιά δεν έχουν μόνο υλικές ανάγκες αλλά κυρίως ψυχολογικές αναφέρθηκε στην σπουδαιότητας της αγκαλιάς όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες . Ως ορισμός  η αγκαλιά ορίζεται σαν φυσική πράξη αλλά και σε μορφή επαίνου. Τους συμβούλευσε να έχουν στη ζωή τους ένα χρυσό κανόνα ο οποίος συνοψίζεται στην εξής φράση. «Ότι θέλεις να πάρεις δώσε το εσύ πρώτα».Ακόμα, τόνισε την ανάγκη του παιδιού να νιώθει ότι το αποδέχονται οι γονείς του γιατί αλλιώς θα αναζητήσουν αλλού αυτό το συναίσθημα. Βεβαίως, εξήρε τη σημασία  των ορίων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.Τέλος, στο ερώτημα  αν τελικά μπορούμε να γίνουμε τέλειοι γονείς; Έδωσε  την απάντηση ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και μεγάλη σημασία έχει όχι να ξέρουμε αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σημαντικό είναι να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας, χωρίς να τα πνίγουμε αλλά να αφήνουμε χώρο για να κάνουν και αυτά τα δικά τους βήματα.Ακολούθησε ένας μεγάλος και γόνιμος διάλογος με τους γονείς και τους φίλους που είχαν κατακλίσει την αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Θεσσαλίας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και στο τέλος παρατέθηκε γεύμα για όλους στο εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου.

Η επόμενη εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου και είναι καλεσμένος να μιλήσει σε αυτήν ο ψυχολόγος Ελευθέριος Ελευθεριάδης ο όποιος θα μιλήσει με θέμα : «Η Σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι»

TOP NEWS