Περίεργα παιχνίδια στο Άγιο Όρος

  • Δόγμα

Η ανάγκη για προστασία των θησαυρών του Αγίου Όρους πάντα υπήρχε, αλλά πλέον επιβάλλεται, καθώς οι Ρώσοι θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ακόμη και πίσω από το ράσο, κρύβονται άτομα με περίεργες διασυνδέσεις.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.

Στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση «αναβάθμισε» το ενδιαφέρον της για το Άγιο ‘Ορος τοποθετώντας ως σύμβουλό της τον πρώην υφυπουργό Άμυνας κ.Αλκιβιάδη Στεφανή. Ένα μήνα αργότερα, στο ίδιο πνεύμα, ίδρυσε την Αστυνομική Διεύθυνση για τον Άθω σε μια περίοδο δύσκολη για την Ορθόδοξη κοινότητα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν «περίεργες κινήσεις λογαριασμών» σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν περίεργες διαδρομές με «αφετηρία» τη Μόσχα, αλλά και σχέσεις Ρώσων ολιγαρχών με συγκεκριμένα πρόσωπα εντός και εκτός Εκκλησίας.

Πέραν των οικονομικών ελέγχων, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η ενίσχυση της παρουσίας Αστυνομικών αλλά και ανδρών της ΕΥΠ σε Ουρανούπολη και Άγιον Όρος.

Σύμφωνα με το In.gr, η νέα επιτελική υπηρεσία με έδρα στην Ουρανούπολη, θα στελεχώνεται από, τουλάχιστον, 70 ένστολους και μυστικούς αστυνομικούς για την αποφυγή λεηλασιών στις 20 μονές και στις σκήτες, αλλά και την εποπτεία των 20.000 επισκεπτών του Περιβολιού της Παναγιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ορισμένοι εξ αυτών εκπροσωπούν ύποπτα συμφέροντα. Μετά την άρση των μέτρων αναμένονται χιλιάδες προσκυνητές.

Η ανάγκη για προστασία των θησαυρών του Αγίου Όρους πάντα υπήρχε, αλλά πλέον επιβάλλεται, καθώς οι Ρώσοι θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ακόμη και πίσω από το ράσο, κρύβονται άτομα με περίεργες διασυνδέσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ρώσοι ολιγάρχες ήταν τακτικοί επισκέπτες στον Άθω, διαθέτοντας σημαντικά ποσά για αναστυλώσεις μονών, κελιών και σκητών σε πολλές μονές. Αυτό φαίνεται πως έχει σταματήσει, λόγω της ρωσικής εισβολής και των μέτρων κατά της Μόσχας, αλλά η ρωσική Εκκλησία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το «κάστρο της Ορθοδοξίας».

Στόχος των αρχών ασφαλείας είναι να έχουν πληρέστερη εικόνα των ατόμων που επισκέπτονται το Όρος, των πιθανών διασυνδέσεών τους με πολιτικά πρόσωπα ή τυχόν επιδιώξεις άλλων χωρών.

Η ΕΛ.ΑΣ ανησυχεί ιδιαίτερα και για τον λόγο αυτό προβλέπεται η συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της Βορείου Ελλάδος για «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Οι διωκτικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους  πρόσφατες αναφορές για απόπειρες εμπλοκής συγκεκριμένων μοναστηριών σε γεωπολιτικά παιχνίδια και ασκήσεις επιρροής. Η σημαντική ενίσχυση των αρχών ασφαλείας στην Ουρανούπολη, επιπλέον, στοχεύει στη διερεύνηση του ρόλου μεμονωμένων προσώπων σε «ξέπλυμα χρήματος» για λογαριασμό διεθνών κυκλωμάτων (σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σχετικές διαπιστώσεις της αρμόδιας ελληνικής αρχής για την ιδιοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες).

Σχετικές αναλύσεις, μάλιστα, θα υπάρχουν και από την ΕΥΠ, προκειμένου τα όποια στοιχεία προκύπτουν να συνεκτιμώνται με άλλες πληροφορίες. Τέτοιες, εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είχαν στα χέρια τους οι μυστικές υπηρεσίες το 2018, όταν και αποφασίστηκε η απέλαση Ρώσων διπλωματών με έντονη δραστηριότητα στην περιοχή. Όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Αγίου Όρους, όπου η Αστυνομία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, αλλά με απόλυτο σεβασμό  και εναρμόνιση με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν πρωτοβουλίας του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, στη νέα Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Όρους θα ενταχθούν οι αστυνομικοί σταθμοί Χιλανδαρίου, Βατοπαιδίου, Μεγίστης Λαύρας, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Φραγκοκάστρου, Καραουλίου, Δάφνης και Αγίας Αννης, οι οποίοι υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Όρους, που είχε μέχρι τώρα την ευθύνη αστυνόμευσης της περιοχής. Όσον αφορά την παρέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι «η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από έγκριση ή διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης αδικημάτων σε περιπτώσεις που, λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη ή πιθανολογείται η ανάπτυξη δράσης οργανωμένου εγκλήματος».

TOP NEWS