Σε «ακοινωνησία» με τη Μόσχα και η Εκκλησία της Κρήτης

  • Dogma
πατριάρχης

Σε καθεστώς ακοινωνησίας με τη Μόσχα βρίσκεται και η Εκκλησία της Κρήτης, μετά την απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνο και όσες Εκκλησίες ανήκουν στο Φανάρι.

Ως συνέπεια αυτού έρχεται το γεγονός ότι στην Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιεράρχες από τη Ρωσία, δε θα μπορούν να συλλειτουργούν, καθώς θα πρέπει να λάβουν άδεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα δεν θα μνημονεύεται από την Εκκλησία της Ρωσίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στους πιστούς από τη Ρωσία  που διαμένουν στην Ελλάδα θεωρητικά, τα νέα δεδομένα δεν τους δημιουργούν πρόβλημα.

Η Ελλάδα, σχεδόν στη μισή της επικράτεια επηρεάζεται από αυτήν την απόφαση του Πατριαρχείου της Ρωσίας, καθώς μεγάλο μέρος της ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συνεπώς σε διακοπή κοινωνίας με τη ρωσική Εκκλησία βρίσκονται στο εξής και όλες οι Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών», ήτοι της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Βορείου Αιγαίου, οι οποίες πνευματικά υπάγονται στο Φανάρι και οι μητροπολίτες τους μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Από αυτό το εκκλησιαστικό παράδοξο δεν ξεφεύγει ούτε το Άγιον Όρος, καθώς ως γνωστόν υπάγεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η απόφαση αυτή ήρθε λόγω της άρσης του αφορισμού και της καθαίρεσης που είχε επιβληθεί στον «πατριάρχη» Φιλάρετο της Ουκρανίας, καθώς και στον μέχρι πρόσφατα σχισματικό «αρχιεπίσκοπο» Μακάριο, τους οποίους το Φανάρι επανέφερε στην κανονική τάξη.

TOP NEWS