Τα κόμματα και ο ρόλος της Εκκλησίας

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Η Εκκλησία πιέζεται να αποκηρύξει τη  «Νίκη». Μονές στο Άγιο Όρος και αλλού έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Τα πολιτικά κόμματα αλληλοκατηγορούνται για την εμφάνιση σχηματισμών με αναφορές στην Ορθοδοξία. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν τις εκλογές, στις οποίες η «Νίκη» του κ.Νατσιού φιλοδοξεί να εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή.

Μπορεί, όμως, η Εκκλησία ή όποιος άλλος φορέας, να παρέμβει ξαφνικά και να ανατρέψει τα δεδομένα; Όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει η Σύνοδος να είχε ασχοληθεί σοβαρά.

Η «Νίκη» δεν γεννήθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη. Επένδυσε στους αντιεμβολιαστές, στα μοναστήρια που είναι φιλορωσικά αλλά και στα εθνικά θέματα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών.

Αν χρηματοδοτείται από σκοτεινές πηγές θα αποδειχτεί από τους ελέγχους. Ωστόσο, η συμμετοχή της στις εκλογές και τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στη Βόρεια Ελλάδα, έχει φέρει στο προσκήνιο κινήσεις και παρεμβάσεις ζηλωτών που «εργαλειοποιούν την Εκκλησία» και την εμπλέκουν σε διχαστικές πρακτικές.

Σε άρθρο του στο «Βήμα», ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος ξεκαθαρίζει πως η Εκκλησία δεν στοχεύει στο 3,% ή το 4,5% αλλά στο 100% του ελληνικού λαού.

Αποκαλύπτει όμως, ότι η δημιουργία ένας χριστιανοδημοκρατικού κόμματος πάντα απασχολούσε την Εκκλησία, αλλά ποτέ δεν έτυχε ευρύτερης αποδοχής στη Σύνοδο.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, η συζήτηση για την ίδρυση κόμματος άρχισε από το 1945. Η ανάληψη της αντιβασιλείας από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, όπως τονίζει, ενθάρρυνε πολλούς επιστήμονες με ιδιαίτερο κύρος στα εκκλησιαστικά πράγματα να ξεκινήσουν μια ευρεία συζήτηση με βάση το τότε δίκτυο κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής της αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή».

Όπως επισημαίνει, το εκκλησιαστικό φρόνημα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, η εμπειρία του παροπλισμένου Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και η σύνεση του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Παπακώστα, προϊσταμένου της Ζωής, απέτρεψαν το επικίνδυνο προτεσταντικής υφής εγχείρημα.

Αργότερα, σύμφωνα με τον κ.Ιερώνυμο, επιχειρήθηκε και πάλι από τους ίδιους κύκλους να επαναφέρουν την συζήτηση και την προσπάθεια ίδρυσης κόμματος της Εκκλησίας με αποτέλεσμα τραγικό, όπως τονίζει ο κ Ιερώνυμος, την διάσπαση της αδελφότητας «Ζωής», την ίδρυση του «Σωτήρα» και τον κατακερματισμό του Εκκλησιαστικού Σώματος.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Λαρίσης αναφέρεται στην αρχή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, κατά την οποία απομακρύνθηκαν από τις Μητροπόλεις τους, «νομίμως» Μητροπολίτες κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η σχέση τους με την «Ένωση Κέντρου» και παλαιότερα με τον Στρατηγό Πλαστήρα για να καταλήξει στο συμπέρασμα:

 

«Ποιος εκφράζει τελικά την Εκκλησία; Ο εαυτός Της. … έχει η ίδια τον λόγο Της, την Πίστη Της το ήθος Της».

Η Εκκλησία, καταλήγει, δεν στοχεύει στο 3% ή στο 4,5%……απευθύνεται στο 100% με έντονη την διεκδίκηση να Την σεβαστούν.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως κ.Βαρνάβας, μιλώντας στους πιστούς ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία δεν κομματίζεται και συνέστησε στους κληρικούς να μη συμμετέχουν σε δράσεις που εξυπηρετούν κόμματα.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος. Σε εγκύκλιό του αναφέρει ότι «η Εκκλησία δεν κομματίζεται, ούτε χρωματίζεται»:

«Επιθυμούμε  να επισημάνουμε, ότι η Εκκλησία μας, δεν κομματίζεται, ούτε χρωματίζεται και να παρακαλέσουμε τους ευλαβείς Χριστιανούς μας, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, να απέχουν από πολιτικές έριδες και διχοστασίες, που δύνανται να τραυματίσουν την Ενότητα εντός του Σώματος της Εκκλησίας.

Τέλος δε, καθώς σύμφωνα με τον όσιο Σωφρόνιο του Έσσεξ «ο κόσμος δεν χρειάζεται “πολιτική Εκκλησία”», οφείλουμε να τονίσουμε, ότι προφανώς δεν είναι δυνατόν να προσκολληθεί η Εκκλησία σε κανένα πολιτικό σχηματισμό, αλλά ούτε και βεβαίως να γίνει αποδεκτή η οπτική της γνησιότητος της χριστιανικής ιδιότητος, μόνο εντός συγκεκριμένου κομματικού συνδυασμού».

Το επόμενο διάστημα θα δείξει κατά πόσο οι παρεμβάσεις κατά των «ορθόδοξων» κομμάτων θα έχουν αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί συγγενείς κληρικών που συμμετέχουν ενεργά στη «Νίκη». Υπάρχουν στελέχη ναών τα οποία έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται στις εκλογές και αυτά δεν μπορείς να τα χειραγωγήσεις.

Όπως συνέβη και με την περίπτωση των αντιεμβολιαστών, έτσι και τώρα, η Εκκλησία δεν μπορεί, εκ των υστέρων, να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις ακραίες εκφράσεις, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε θεατής σε όλα όσο συμβαίνουν στο χώρος της.

TOP NEWS