Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ»: Όταν η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν εκπίπτει όσα χρόνια κι αν περάσουν

  • Dogma Newsroom

Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας δεν έχει ημερομηνία λήξεως, γι’ αυτό και ο  Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ» συνεχίζει το έργο της αγάπης συγκεντρώνοντας είδη που είναι απαραίτητα για τους κρατούμενους αλλά και για τις οικογένειες τους.

Ο «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» ιδρύθηκε το 1982 και είναι αναγνωρισμένος  ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο (Φ.Ε.Κ.883/Τ.Β./4/12/1989) με σκοπό την υλική και ηθική αρωγή των απόρων φυλακισμένων, των αποφυλακισμένων και των οικογενειών τους. Η λειτουργία του Συλλόγου ξεκίνησε στηριζόμενη στην εντολή  «Εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με» (Ματθ. 25, 36) που μας έδωσε ο ίδιος ο Χριστός κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής Του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος έχει δυο βασικούς άξονες δράσης, την στήριξη του κρατούμενου και της οικογένειάς του αφενός και τη στήριξη του αποφυλακισμένου αφετέρου.

Συμπαραστέκεται στους κρατουμένους με την ενίσχυση των φιλόπτωχων ταμείων των φυλακών και με την κάλυψη αναγκών των κρατουμένων σε είδη πρώτης ανάγκης. Καλύπτει οικονομικές ανάγκες των κρατουμένων σε γυαλιά οράσεως, οδοντοστοιχίες, φάρμακα μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής. Διανέμει τσιγάρα, τηλεκάρτες, φακέλους αλληλογραφίας, στιγμιαίο καφέ, σαμπουάν, ξυραφάκια, αφρούς ξυρίσματος, καινούργιες κάλτσες και εσώρουχα (φανέλες, σλιπ) & γραφική ύλη στους άπορους κρατούμενους. Επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα συντροφιά με μέλη και εθελοντές του Συλλόγου τα καταστήματα κράτησης της Ελλάδας, επικοινωνώντας προσωπικά με κρατουμένους που δεν έχουν καθόλου επισκεπτήριο και κανένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Πραγματοποιεί μαθήματα ελληνικής γλώσσας, γραφής & ανάγνωσης στις φυλακές Ελεώνα Θηβών (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων) , στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού & στις Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού σε συνανθρώπους μας που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία λόγω προβληματικών οικογενειακών συνθηκών να πάνε στο σχολείο, ή δεν κατάφεραν στον πρότερο βίο τους προ εγκλεισμού, να ολοκληρώσουν το Δημοτικό.

Προσφέρει μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών με σκοπό την απόκτηση ECDL σε συνεργασία με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό Πληροφορικής στις ανδρικές φυλακές Ελεώνα Θηβών (Κ.Α.Τ.Κ.)

Προσφέρει μαθήματα ραπτικής τέχνης, μαθήματα μαγειρικής, μαθήματα αισθητικής, περιποίησης άκρων και κομμωτικής στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού με στόχο την επανένταξη και την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πέρας της κράτησής τους.

Παρέχει φιλοξενία αστέγων αποφυλακισμένων πληρώνοντας τη διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο της Αθήνας εωσότου βρεθεί μια μονιμότερη λύση.

Σιτίζει καθημερινά αστέγους αποφυλακισμένους σε συνεργασία με κυλικείο στο κέντρο της Αθήνας με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε έναν άστεγο» που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020. Μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, καλύπτοντας το πρωινό ενός άστεγου αποφυλακισμένου δίνοντας μόλις 2 € την ημέρα. Με αυτό το ποσό ο άνθρωπος που έχει ανάγκη μπορεί να εξασφαλίσει σάντουιτς-χυμό ή σάντουιτς -καφέ. Από την εκκίνηση του προγράμματος έως και σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 8.000 κουπόνια.

Διανέμει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφατα αποφυλακισμένους. Συμβάλλει οικονομικά σε ενοίκια, λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη και πνευματική καθοδήγηση σε αποφυλακισμένους και οικογένειες κρατουμένων. Συμβάλλει σε εισιτήρια αποφυλακισμένων, είτε για να μεταβούν στον τόπο διαμονής, είτε για να ταξιδέψουν στον τόπο όπου διεξάγεται η δίκη τους. Συμβουλεύει και προτείνει θέσεις εργασίας βάσει του προφίλ του αποφυλακισμένου ατόμου, ή του οικογενειακού περιβάλλοντος του κρατουμένου. Μέσα στο 2023 πάνω από 350 οικογένειες κρατουμένων ή προσφάτως αποφυλακισμένων έλαβαν υλική και οικονομική ενίσχυση.

Σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των φυλακών φροντίζει για την επανένταξη στη κοινωνία ανθρώπων που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες πίσω από τα κάγκελα: Εργάσθηκαν σε οποιοδήποτε πόστο που τους συνεστήθη -και είναι πολλές οι ευκαιριακές εργασίες εντός των καταστημάτων κράτησης- , παρακολούθησαν σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, επέδειξαν καλή διαγωγή, σπούδασαν, συμμετείχαν στις δράσεις των εικαστικών ομάδων, ή των θεατρικών ομάδων, βοήθησαν στην οργάνωση της βιβλιοθήκης ή του ιατρείου.

Παρέχει οικονομική στήριξη σε εκκρεμότητες νομικών ζητημάτων. Αναλαμβάνει υποθέσεις κοινωφελούς εργασίας Αθηνών & Πειραιώς. Κρατούμενοι που έχουν μετατρέψει την ποινή τους σε κοινωφελή εργασία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον σύλλογο, εκτίοντας με αυτόν τον τρόπο την ποινή τους, μακριά από τα σίδερα κάποιας φυλακής. Βοηθούν και ταυτόχρονα ωφελούνται ποικιλοτρόπως.

Εκδίδει ετησίως το περιοδικό «ΦΙΛΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ»  το οποίο διανέμεται  δωρεάν, έχει τη σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις δράσεις του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας να σας το στείλουμε δωρεάν.

Όλες οι δράσεις του Συλλόγου πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τις δωρεές μελών, χορηγίες εταιρειών και φίλων του έργου. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού 60Α και Σεργίου Πατριάρχου 8, 11471 Αθήνα. Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.  Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα: 2103622017 & 2103645305, στο www.onisimos.gr ή μέσω Facebook.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Μπορείτε να συμβάλλετε:

  • Διανέμοντας εθελοντικά το περιοδικό με τις δράσεις του Συλλόγου «Φίλοι Φυλακισμένων»
  • Οικονομικά καταθέτοντας το ποσό της επιλογής σας σε κάποιον από τους λογαριασμούς του Συλλόγου, με ποσό για το οποίο θα εκδοθεί απόδειξη δωρεάς και θα σας σταλεί.

ALPHA BANK IBAN: GR84 0140 3530 3530 0200 200 5380

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ IBAN: GR08 0172 0800 0050 8006 3421 806

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN: GR 29 0110 0400 0000 0404 8274 650

EUROBANK IBAN: GR 71 0260 0990 0003 3020 0757 771

  • Με προσφορά ειδών όπως: τηλεκάρτες (το μέσο επικοινωνίας των κρατουμένων με τις οικογένειές τους) τρόφιμα μακράς διαρκείας (μακαρόνια, ελαιόλαδο, ρύζι, όσπρια, τοματοχυμό, δημητριακά, μπισκότα, κονσέρβες) ή ατομικά είδη υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, ξυραφάκια, χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες)

«Σε όποιον γυρεύει σκεπή, μη ζητάτε τ’ όνομά του. Αυτός στ’ αλήθεια έχει ανάγκη από άσυλο που ντρέπεται να πει τ’ όνομά του». Βίκτωρ Ουγκώ

(Στη φωτογραφία απεικονίζονται Μέλη του Συλλόγου σε μια από τις επισκέψεις αγάπης στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού).

TOP NEWS