Σαν σήμερα 30 Αυγούστου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Αυγούστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Ιανουαρίου πρεσβυτέρου, Φήλικος επισκόπου και Φιλωνίδου επισκόπου Κουρίου.Μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου. Αλεξάνδρου (†340), Ιωάννου Η` (†595), Παύλου Γ` του Νέου (†784), πατριαρχών Κων/πόλεως και Ευλαλίου του ιεράρχου εν Κύπρω. Οσίων Φαντίνου του θαυματουργού, του εν Θεσ/νίκη και Βρυαίνης της μητρός αυτού. Φύλακος και Σαρματά. Άρχοντος Βλαδιμηρίας και Νεαπόλεως Αλεξάνδρου του Νευαίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 30 Αυγούστου.

1574 Ο Γκουρού Ραμ Ντας γίνεται ο τέταρτος γκουρού των Σιχ.

1748 Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Νταβίντ Ζακ Λουί, ο οποίος εισήγαγε στη Γαλλία το νεοκλασικισμό.

1797 Σαν σήμερα γεννιέται η δημιουργός του Φράνκενσταϊν, Μαίρη Γόλστοουνκραφτ Σέλεϊ. Η Βρετανίδα συγγραφέας, κόρη του φιλόσοφου Γουίλιαμ Γκόντουιν και της συγγραφέως Μέρι Γόλστοουνκραφτ Γκόντουιν συνέγραψε τον «Φράνκενσταϊν» στα 20 της χρόνια.

1800 Καταστέλλεται, μετά από προδοσία, μία εξέγερση σκλάβων στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον πρώην σκλάβο Γκάμπριελ Πρόσερ. Ο Πρόσερ και οι άμεσοι συνεργάτες του συλλαμβάνονται και απαγχονίζονται.

1813 Σαν σήμερα κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, στη μάχη του Κουλμ, οι γαλλικές δυνάμει ηττώνται από τις δυνάμεις της συμμαχίας της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας.

1826 Πεθαίνει ο υπερασπιστής της Ακρόπολης, Γκούρας. Αντικαταστάτης του αναλαμβάνει ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

1832 Σαν σήμερα η Διάσκεψη του Λονδίνου ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού κόλπου.

1931 Ανακαλύπτεται στην Αθήνα το άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού.

1933 Ιδρύεται η γαλλική αεροπορική εταιρία «Air France».

1983 Απογειώνεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ, στο οποίο ταξιδεύει στο διάστημα ο πρώτος Αφοραμερικανός, ο αντισυνταγματάρχης Γκίον Μπλούφορντ.

1990 Σαν σήμερα το Ταταρστάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1993 Στη Γαλλία, πλούσια δώρα προσφέρονται στον 150.000.000ο επισκέπτη στον Πύργο του Άιφελ.

2003 Αναβιώνουν οι τραγικές μνήμες του «Κουρσκ» στη Ρωσία. Το πυρηνοκίνητο Κ-159 βυθίζεται στη θάλασσα Μπάρεντς, στο ίδιο σημείο όπου πριν 3 χρόνια βυθίστηκε το «Κουρσκ» και χάθηκαν 118 άνθρωποι. Από το ατύχημα, εννέα μέλη του πληρώματος πεθαίνουν και μόνο ένας ναύτης σώζεται. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κ-159 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν υπήρχε οπλισμός, αφού το υποβρύχιο είχε αποσυρθεί.

2003 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Τσαρλς Μπρόνσον, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τσαρλς Μπουτσίνσκι, αμερικανός ηθοποιός.

TOP NEWS