Ανεβαίνει στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ο Γεώργιος-Τα προνόμια που αποκτά

  • Δόγμα

Το μεγαλειώδες χαρακτήρα της τελετής μαρτυρούν και τα ονόματα των εκλεκτών καλεσμένων, αφού μαζί με το Νίκο Αναστασιάδη, που δεν μπορούσε να μην παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας, θα βρίσκονται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος, την ημέρα της εκλογής του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν στην Κύπρο και προσωπικότητες από το Βατικανό, καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Νέο κεφάλαιο αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα για την Εκκλησία της Κύπρου, αφού ο εκλεκτός των πολιτών και της Ιεράς Συνόδου, ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Πάφου, κ.κ. Γεώργιος, ανεβαίνει και επίσημα στον Θρόνο, στην παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, αλλά και των απλών πολιτών. Μετά τη συγκεκριμένη τελετή, θα είναι ο τρίτος Αρχιεπίσκοπος που θα φέρει το όνομα Γεώργιος και για πρώτη φορά μετά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο θα επιστρέψει το γράμμα Γ’ στον τίτλο του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η μεγαλειώδης τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί στο νέο Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, που βρίσκεται δίπλα από την Αρχιεπισκοπή και αναμένεται να ξεκινήσει στις 4:00 το απόγευμα. Στην εκκλησία θα μπορούν να παραστούν και όσοι πιστοί το επιθυμούν, καθώς ο ναός θα είναι ανοιχτός για όλους, ωστόσο για να μην παρουσιαστούν προβλήματα, η Αρχιεπισκοπή αποφάσισε όπως στηθούν και γιγαντοοθόνες, για να μπορούν όσοι το επιλέξουν να παρακολουθήσουν την τελετή έξω από το ναό. Μία τακτική που ακολουθήθηκε και στην κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Το μεγαλειώδες χαρακτήρα της τελετής μαρτυρούν και τα ονόματα των εκλεκτών καλεσμένων, αφού μαζί με το Νίκο Αναστασιάδη, που δεν μπορούσε να μην παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας, θα βρίσκονται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος, την ημέρα της εκλογής του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν στην Κύπρο και προσωπικότητες από το Βατικανό, καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Η σημασία της ενθρόνισης

Με την ενθρόνιση του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα καταλάβει τον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ θα υπογράψει με κόκκινο μελάνι, για πρώτη φορά, ώστε να λάβει όλα τα προνόμια της συγκεκριμένης θέσης. Συγκεκριμένα, ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Πάφου θα αποκτήσει όλα τα προνόμια που κατείχε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, όπως για παράδειγμα θα μπορεί να υπογράφει με κόκκινο μελάνι, θα φέρει τον κόκκινο μανδύα, θα λάβει το Αυτοκρατορικό σκήπτρο, καθώς και το εγκόλπιο.

Την ίδια ώρα, ανάμεσα στα δικαιώματα που αποκτά, με την ενθρόνισή του ο Αρχιεπίσκοπος είναι ότι μπορεί να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο και να της προεδρεύσει, ενώ διατηρεί και την ενότητα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος αποκτά το προνόμιο να ιερουργεί σε όλη την Κύπρο, καθώς και να εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις με την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, στα δικαιώματα του Αρχιεπισκόπου ανήκουν ειδικότερα τα εξής

-Συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο και προεδρεύει αυτής και διατηρεί την ενότητα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.

-Μνημονεύεται κατά τη Θεία Λειτουργία από τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου και τους Επισκόπους, καθώς και κατά τις ιεροπραξίες στις Σταυροπηγιακές Μονές.

-Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου και αποτελεί το σύνδεσμο στις σχέσεις της με τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, καλλιεργεί τις σχέσεις με τους Προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών και διατηρεί την εκκλησιαστική κοινωνία με αυτούς.

-Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με τις Ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες και τα λοιπά θρησκεύματα.

-Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με την Πολιτεία.

-Αναλαμβάνει, ως Τοποτηρητής, την προσωρινή διοίκηση Μητροπολιτικών Θρόνων, που έχουν κενωθεί, την οποία μπορεί να αναθέσει σε Έξαρχό του.

-Απευθύνει, κατά τις Εορτές της Αναστάσεως και των Χριστουγέννων, εγκυκλίους σε όλη την Εκκλησία της Κύπρου, και έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή για ανάγνωσή τους στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Κύπρου.

-Προΐσταται των χειροτονιών των Αρχιερέων ή παρέχει εντολή προς τούτο, σε άλλον Αρχιερέα.

-Ιερουργεί σε όλη την Κύπρο, με απλή ανακοίνωση στον οικείο Αρχιερέα.

Είναι ο τρίτος Γεώργιος στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο

Με την ενθρόνισή του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος γίνεται ο τρίτος Γεώργιος που θα καθίσει στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Όπως αναφέρεται στην εγκυκλοπαίδεια Polignosi:

Γεώργιος Α’: Ο υπ’ αριθμόν 21α του καταλόγου αρχιεπισκόπων της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας. Αναφέρεται ανάμεσα στους εικονολάτρες που αναθεματίστηκαν από την εικονομαχική σύνοδο του 754 στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ Κοπρωνύμου (μαζί του αναθεματίστηκε και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός). Η καταδίκη του όμως αναιρέθηκε μετά την ήττα των εικονομάχων, και κατά την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο το όνομά του τιμήθηκε εξαιρετικά και συνδέθηκε με εκείνο του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Δεν ήταν όμως αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όπως θέλουν οι Χάκκετ – Παπαϊωάννου («Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου», Β’, 1927, σ. 73) αλλά απλός μοναχός ζηλωτής των εικόνων, όπως προκύπτει από τον Mansi (Concil., XIII, 357), τον Θεοφάνη (Χρονογρ., σ. 428 [Bonn]) κ. ά.

Γεώργιος Β’: Μετά τον θάνατο του αρχιεπισκόπου Νεοφύτου ο θρόνος της Κύπρου κενώθηκε και — με άδεια των παπικών αρχών — στις 20.12.1251 οι Έλληνες Κύπριοι επίσκοποι, που είχαν ήδη επιλέξει την υποταγή στην Αγία Έδρα, οι λεγόμενοι τότε Ecclesiae Romanae devoti, εξέλεξαν αρχιεπίσκοπο τον Γεώργιο, μοναχό ή κληρικό χαμηλού βαθμού. Ο πάπας όμως αρνήθηκε να επικυρώσει την εκλογή του για λόγους κανονικούς. Γι’ αυτό οι devoti Κύπριοι επίσκοποι, με βάση το δικαίωμα που τους είχε δοθεί από τον πάπα, προχώρησαν στην εκλογή άλλου αρχιεπισκόπου, του Γερμανού   Πησιμάνδρου*,   που   ήταν    ένας από τους γνωστούς devoti. Ίσως ο Γεώργιος θεωρήθηκε από την Λατινική Εκκλησία ύποπτος γι’ αντιλατινισμό ή για δυνατότητα στροφής του προς αυτή την κατεύθυνση, και γι’  αυτό αντέδρασε στην εκλογή του.

Πηγή: https://www.reporter.com.cy/

TOP NEWS