Χέρι-χέρι με το Φανάρι η Εκκλησία της Κύπρου

  • Δόγμα

Τόσο ο κ.Γεώργιος όσο και η πολιτική ηγεσία του νησιού δεν επιθυμεί νέες κόντρες που θα διχάσουν τους πιστούς, ούτε επιθυμεί νέες κόντρες που δεν οδηγούν πουθενά.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη

Σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Γεώργιου, οπότε αρχίζει και επισήμως η τοπική Εκκλησία να γυρίζει σελίδα. Ο 73χρονος Ιεράρχης ήδη έχει ξεκαθαρίσει  ότι θα κινηθεί στη γραμμή του προκατόχου του, μακαριστού Χρυσόστομου, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα, ενώ έχει διαμηνύσει προς όλους ότι δεν επιθυμεί την «πολυφωνία» στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Πρώτο του μέλημα είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ «φιλορώσων» και «φιλοπατριαρχικών». Ένα χάσμα το οποίο, τα τελευταία χρόνια, είχε «πικράνει» τον μακαριστό Χρυσόστομο.

Στόχος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι να πετύχει την «ενιαία έκφραση» της Συνόδου, όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, καθώς το επόμενο διάστημα θα εκλεγεί και νέος πρόεδρος και μοιραία θα γίνουν συζητήσεις για το κυπριακό. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στο εθνικό θέμα.

Η εκλογή Γεωργίου έρχεται σε μία περίοδο όπου η κόντρα Ελληνόφωνων και Σλαβόφωνων Εκκλησιών φουντώνει καθημερινά, με αφορμή την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, την αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα Βαλκάνια και την Αφρική και για τον λόγο αυτό ήταν η ιδανική λύση. Υποστηρίζει σθεναρά το Φανάρι, έχει άριστες σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και με τις περισσότερες Εκκλησίες, εκτός του άξονος Ρωσίας -Σερβίας.

Οι σχέσεις του με τη Ρωσική Εκκλησία δεν είναι καλές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ακόμη η Μόσχα δεν έχει (προς το παρόν), σχολιάσει την εκλογή Γεωργίου, όταν οι περισσότερες αυτοκέφαλες έχουν ήδη συγχαρεί τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ.Γεώργιος έχει δηλώσει προς όλους ότι πάντα θα είναι στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο. Για  τον νέο Αρχιεπίσκοπο δεδομένη είναι και η καταδίκη της πολιτικής της Μόσχας σε βάρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και οι πρωτοβουλίες της στα Βαλκάνια.

Υπάρχει, ωστόσο, προβληματισμός για το πώς θα προσεγγίσει το θέμα με τις χιλιάδες των Ρώσων πιστών που ζουν στην Κύπρο, αλλά και τη συνεργασία πολλών Εκκλησιαστικών ιδρυμάτων με οικονομικούς παράγοντες της Μόσχας.

Τόσο ο κ.Γεώργιος όσο και η πολιτική ηγεσία του νησιού δεν επιθυμεί νέες κόντρες που θα διχάσουν τους πιστούς, ούτε επιθυμεί νέες κόντρες που δεν οδηγούν πουθενά.

Πέραν αυτών, ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να επαναφέρει την Εκκλησία στην κοινωνία. Όπως επισημαίνει, το όραμά του, εν πολλοίς, είναι «η συνέχιση αλλά και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, στηρίζοντας, εκτός των άλλων, τους φοιτητές στον τομέα της φθηνής στέγης.

Το φιλανθρωπικό της έργο σε έργα στήριξης των αδυνάτων εκτείνεται σε βοήθεια προς τους φοιτητές, προς τους αρρώστους και προς τους ενδεείς. Ως προς την κοινωνική δράση με τις φοιτητικές εστίες, είναι πράγματι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε με τη Λεμεσό και πρέπει να συνεχιστεί και στη Λευκωσία, και όπου αλλού υπάρχουν Πανεπιστήμια, στα οποία οι φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν κάποιο χώρο για να διαμένουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους».

Με την ανάπτυξη νέων δράσεων, βάσει των σχεδίων του, εκτιμά ότι «τώρα που όλος ο κόσμος είναι μορφωμένος, η Εκκλησία δεν πρέπει να είναι ουραγός».

Η Εκκλησία της Κύπρου και τα προνόμια

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η πρώτη από τις 15 Αυτοκέφαλες εκκλησίες που συναποτελούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι η μοναδική αρχαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία από το 432 μ.Χ. και η πρώτη στην τάξη μετά τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Ιδρυτής και προστάτης της υπήρξε ο Απόστολος Βαρνάβας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει Βυζαντινά αυτοκρατορικά προνόμια, καθότι ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε το 478 μ.Χ. στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου 3 αυτοκρατορικά προνόμια που έχει ως σήμερα:

Να υπογράφει με κόκκινο μελάνι,

Να φέρει πορφυρούν μανδύα,

Να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου.

Αυτό έγινε γιατί ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Ανθέμιος, προσέφερε στον τότε Αυτοκράτορα του Βυζαντίου το αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ματθαίου, που βρέθηκε πάνω στο στήθος του Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα στη Κύπρο.

Πηγή Φωτο: https://www.kathimerini.com.cy/

TOP NEWS