Express: Ο Ερντογάν θα ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας

  • Dogma
ερντογάν

Ακόμη έναν εκβιασμό «βγάζει» από το… μανίκι του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μην θέσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το «χαρτί» που θα παίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τη βρετανική Express είναι το Κυπριακό: θα απαιτήσει, δηλαδή, την αναγνώριση του ψευδοκράτους των κατεχομένων για να μην εμποδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η Express επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον του «ηγέτη» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τον Ερντογάν να θέσει το ζήτημα αυτό στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει.

«Γνωρίζω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε μοχλό πίεσης διαθέτουμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία», δήλωσε η… «πηγή» στην Εxpress.

Η αναγνώριση ως «αντάλλαγμα»
Η Express τονίζει ότι υπάρχουν κάποιοι Βρετανοί πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της ιδέας να αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος, επικαλούμενοι εμπορικούς και οικονομικούς λόγους, όπως οι απευθείας πτήσεις από και προς τα Κατεχόμενα, με την τουρκοκυπριακή πηγή να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει το ψευδοκράτους «είναι μια μακροχρόνια αδικία και πρέπει να επιλυθεί, διότι δεν μπορείς να έχεις έναν λαό και μια χώρα να μην αναγνωρίζονται διεθνώς για δεκαετίες».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την Φινλανδία και την Σουηδία τα αιτήματα των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο NATO, ωστόσο επιμένει ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Από την πλευρά τους, η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK. Σε γενικότερο πλαίσιο, πρέπει και οι 30 χώρες μέλη του NATO πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας της Συμμαχίας.

TOP NEWS