Ο Κύριλλος, ο Πούτιν και η σταυροφορία κατά της Δύσης

  • Δόγμα

Ο ρωσικός κόσμος δεν είναι ο κόσμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ούτε ο κόσμος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο ρωσικός κόσμος προέρχεται από τη βαπτιστική κολυμβήθρα του Κιέβου.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Βιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη

O Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ήταν περισσότερο γνωστός για το γεγονός ότι ήταν κάτοχος ενός ακριβού ρολογιού. Στην πορεία, έγινε γνωστός για τον πόλεμο κατά του Φαναρίου και για την προσπάθεια να στηρίξει τις επιλογές Πούτιν, ο οποίος επιχείρησε να δώσει και θρησκευτική διάσταση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έθεσε θέμα ιδεολογικής προσέγγισης για αυτό που θα γινόταν και ήταν “ειδική στρατιωτική δράση” στην Ουκρανία. Εξήγησε ότι η θρησκεία ήταν εκ των πλέον σοβαρών λόγων για όσα είχε αποφασίσει. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι “η Ουκρανία είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και του πνευματικού μας χώρου”. Παρεμπιπτόντως, το 30% των ρωσικών ορθόδοξων εκκλησιών είναι στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν έχει θέσει την Ορθοδοξία ως εκ των κεντρικών πυλώνων της «εθνικής ταυτότητας».
Ανήμερα της εισβολής, ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος μίλησε στους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας και δημοσίευσε δήλωση προς τιμήν της “Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας” (αφορά όσους έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις).
Σε αυτήν τη δήλωση, ο Κύριλλος συνεχάρη τον Πούτιν “για την μεγάλη και υπεύθυνη υπηρεσία του στον λαό της Ρωσίας”, πριν διευκρινίσει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία “προσπαθούσε πάντα να συνεισφέρει σημαντικά στην πατριωτική εκπαίδευση των συμπατριωτών”. Μετά εξήρε την στρατιωτική υπηρεσία ως “ενεργή δήλωση της Ευαγγελικής αγάπης προς τους γείτονες”. Λίγες ώρες αργότερα, άρχισαν οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία.

Ο Κύριλλος προώθησε και ρητορική καταδίκης στο δυτικό φιλελευθερισμό, τον καταναλωτισμό και τον ατομικισμό, που, όπως έλεγε, από την αρχή ήταν σε αντίθεση με τις ρωσικές «παραδοσιακές αξίες». Ξεκαθάρισε εξ αρχής, πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι καθολικά, αλλά προϊόν της δυτικής κουλτούρας, ειδικά όταν επεκτείνονται σε μέλη της LGBTQ κοινότητας.

Όσο αυξάνονταν οι ημέρες του πολέμου, τόσο φαίνεται πως αυξανόταν και ο πανικός του Κύριλλου, που δεν άργησε να χαρακτηρίσει “κακές δυνάμεις” τους αντιπάλους της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε κήρυγμα που έκανε, είπε πως “η εισβολή είναι μέρος ενός ευρύτερου μεταφυσικού αγώνα ενάντια στις ανήθικες δυτικές αξίες – ώστε η ανθρωπότητα να ακολουθήσει τους νόμους του Θεού. Σήμερα δοκιμάζεται η πίστη στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Είναι ένα είδος περάσματος στον «χαρούμενο» κόσμο, τον κόσμο της υπερβολικής κατανάλωσης, τον κόσμο της ψευδούς ελευθερίας που καταλήγει στο Gay Pride”. Η ίδια η λογική γίνεται αποδεκτή και προβάλλεται ιδιαίτερα από τον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, τον Ρώσο ολιγάρχη, που είχε στήσει δίκτυο ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη, με παρακλάδι και στην Ελλάδα.
Ο μεγιστάνας διατύπωσε τις απόψεις του σε εκπομπή του Channel One, λέγοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αλλά «ιερό πόλεμο» κατά σατανιστών και παγανιστών.

Ο Μαλοφέγιεφ διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, ενώ διατηρεί το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Εδώ και χρόνια, προωθεί το όνειρό του για επιστροφή της Ρωσίας στο 1917, με την επαναφορά της βασιλείας και των Τσάρων. Ωστόσο, έχει παραδεχθεί ότι ο στόχος του σχεδόν έχει επιτευχθεί, αφού ο Ρώσος πρόεδρος είναι ότι πιο κοντά μπορεί να βρει κανείς σε Ρώσο μονάρχη.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ έχει βρεθεί από το 2014 στο στόχαστρο των Αμερικανικών κυρώσεων, καθώς ήταν βασικός χρηματοδότης των Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσφατα, ο συνεργάτης του και Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός Τζακ Χάνικ συνελήφθη, καθώς έχει συνεργαστεί μαζί του. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Χάνικ παραβίασε τις κυρώσεις, αλλά έκανε και σε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI, καθώς είχε αρνηθεί την εργασιακή του σχέση με τον μεγιστάνα, ενώ λειτουργεί ως εκπρόσωπός του.

Ο Κύριλλος είχε ευθυγραμμιστεί με τις δηλώσεις οικονομικών και πολιτικών παραγόντων.

Για την αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης, δήλωνε: «Μέχρι τη δεκαετία του 1990, είχε υποσχεθεί στη Ρωσία ότι η ασφάλεια και η αξιοπρέπειά της θα γινόταν σεβαστές. Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός, οι δυνάμεις που θεωρούσαν τη Ρωσία ως εχθρό τους, ήρθαν πιο κοντά στα σύνορα της. Χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ενίσχυαν την στρατιωτική τους παρουσία, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας ότι αυτά τα όπλα μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν εναντίον της».

Αργότερα μιλούσε για τη Δύση και τον δυτικό τρόπο ζωής:

«H Δύση έχει συνθηκολογήσει με τον «φιλελευθερισμό», την «παγκοσμιοποίηση», τη «χριστιανοφοβία», τα «δικαιώματα των ομοφυλοφίλων» που προωθούνται στις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων και τη «στρατευμένη εκκοσμίκευση». Η Ρωσία διαφοροποιείται από άλλες χώρες λόγω της υπάρξεως πολλών εθνοτήτων, διαφόρων θρησκειών. Αλλά το σημαντικότερο, που διακρίνει τη Ρωσία από άλλες χώρες, είναι η ιστορία της, οι παραδόσεις και το σύστημα αξιών, οι οποίες διαφυλάχθηκαν σε αυτή τη χώρα με το έλεος του Θεού… Ο ρωσικός κόσμος δεν είναι ο κόσμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ούτε ο κόσμος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο ρωσικός κόσμος προέρχεται από τη βαπτιστική κολυμβήθρα του Κιέβου. Ο ρωσικός κόσμος είναι ένας ιδιαίτερος πολιτισμός, στον οποίο ανήκουν άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα αποκαλούνται με διάφορα ονόματα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι. Σε αυτό τον κόσμο μπορούν να ανήκουν και άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον σλαβικό κόσμο, αλλά έχουν υιοθετήσει την πολιτιστική και πνευματική συνιστώσα αυτού του κόσμου ως δική τους».

TOP NEWS