«Σχίσμα» – Η Εκκλησία της Ρωσίας αποκόπτεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • Dogma
σχίσμα

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να κόψει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και τη διαμάχη γύρω από την ανεξαρτησία της.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, «έκρινε στο πλαίσιο της συνεδρίασής της, ότι είναι αδύνατο να γίνουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη», όπως δήλωσε  ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ως επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η απόφαση για πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ελήφθη σε συνάντηση της Συνόδου», η οποία διεξάγεται σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ, δήλωσε ο Ιλαρίωνας.

Το σχετικό ανακοινωθέν:
«Με βαθύτατο πόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανέγνωσε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το άνοιγμα Σταυροπηγιακής Μονής στο Κίεβο, αλλά και την αποκατάσταση των ηγετών του σχίσματος και την επιστροφή τους στην εκκλησιαστική κοινωνία. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δείχνουν ότι το Φανάρι αγνοεί τις εκκλήσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των Προκαθημένων Τοπικών Εκκλησιών».

Την Πέμπτη, το Φανάρι ανακοίνωσε ότι χορηγεί αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως οι ΗΠΑ έχουν επίδραση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο διευθυντής του ρωσικού κέντρου στρατηγικών μελετών «Carnegie Moscow Center», κάνει λόγο ανοιχτά για «σχίσμα».

Το χρονικό που οδήγησε στο … «Σχίσμα»

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, είχε αποφασίσει να διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όχι όμως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Η κίνηση αυτή ήταν η συνέπεια της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εγκρίνει την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και να αποστείλει απεσταλμένους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, το οποίο το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί ότι υπάγεται στην δική του δικαιοδοσία.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Κύριλλος αποφάσισε  να ανασταλεί η συλλειτουργία με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ιερά σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αφορμή τη απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εγκρίνει την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, είχε εκφράσει πρόσφατα την «έντονη διαμαρτυρία και τη βαθειά της δυσαρέσκεια» δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο έχει δηλώσει από τη δική του μεριά ότι το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της χώρας του είναι «θέμα που υπερβαίνει τη θρησκεία. Είναι παρόμοιο με την ενίσχυση του στρατού, την προστασία της γλώσσας, τον αγώνα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» δήλωνε στη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τη Ρωσία μετά την κρίση της Κριμαίας.

 

 

TOP NEWS