Ταμασού Ησαΐας: Να μην απογοητευόμαστε… αλλά θάρρος να έχουμε στηριζόμενοι στο Χριστό

  • Dogma
ταμασού

Την Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της κοινότητας Εργατών.

Τον Μητροπολίτη Ταμασού πλαισίωναν ο Εφημέριος του Ναού, Οικονόμος Νικόλαος Δημητρίου, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ταμασού αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή, στο θαύμα που επιτέλεσε ο Ιησούς προς τον παραλυτικό της Καπερναούμ.

“Μόνο με ένα λόγο του,ο Χριστός ορθώνει τον παραλυτικό από την κλίνη της δοκιμασίας του, καταδεικνύοντας, έτσι, γι’ ακόμη μια φορά, ότι, όσον αφορά στην αποκατάσταση της όποιας σωματικής ασθένειας, το θαύμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού έχει σκοπό και αποβλέπει στην πνευματική προκοπή και τελείωση του ανθρώπου”.

Στη συνέχεια, ο κ. Ησαΐας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος ερμηνεύει την συγκεκριμένη περικοπή αναφέρει, ότι, «όταν μίλησε στον παράλυτο ο Χριστός δεν φανέρωσε καθαρά την εξουσία του με τους λόγους του. Δεν είπε «συγχωρώ τις αμαρτίες σου», αλλά «συγχωρούνται οι αμαρτίες σου». Κι όταν αυτοί τον ανάγκασαν, παρουσιάζει λαμπρότερα την εξουσία του, λέγοντας· «Και για να μάθετε, ότι ο Υιός του ανθρώπου έχει εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες πάνω στη γη, σου λέω, σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα». Βλέπετε πόσο ήθελε να θεωρείται ίσος με τον Πατέρα; Ούτε είπε ότι έχει ανάγκη από κάποιον άλλο ο Υιός του ανθρώπου ή ότι του έδωσε εξουσία, αλλά ότι έχει εξουσία, και δεν το λέει αυτό για επίδειξη αλλά «για να σας πείσω», λέγει, «ότι δε βλασφημώ, κάνοντας τον εαυτό μου ίσο με το Θεό». Παντού θέλει να δίνει
αποδείξεις σαφείς, αναντίρρητες».

Στο τέλος του κηρύγματος, ο Ποιμενάρχης Ταμασού κάλεσε το εκκλησίασμα να έχει πίστη, εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. «Αυτό που καλούμαστε να αποκομίσουμε και εμείς από τη σημερινή ευαγγελική Περικοπή είναι η πίστη του παραλύτου και των ανθρώπων που τον μετέφεραν.

Αυτή η πίστη ήταν που έδωσε αφορμή στο Θεό να θεραπεύσει τον παράλυτο, πριν καν αυτός θέσει το αίτημά του για ίαση προς τον Ιησού. Πολλές φορές απουσιάζει η πίστη αυτή από την καρδιά μας, δεν εναποθέτουμε εξολοκλήρου την ελπίδα μας στο Θεό, με αποτέλεσμα να θλιβόμαστε και να κυριευόμαστε από άγχος».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της κοινότητος Σταύρου Στυλιανίδη, αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 59, κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης, αγωνιστής κ. Θάσος Σοφοκλέους, οι Βουλευτές ΔΗΣΥ, κ. Σάβια Ορφανίδου, ΔΗΚΟ κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, και ΕΔΕΚ, κ. Ανδρέας Αποστόλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Εργατών, κ. Ανδρέας Γεωργίου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινοτήτων και οργανωμένων συνόλων της περιοχής, η οικογένεια του ήρωα, και άλλοι προσκεκλημένοι.

Τέλος, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο υπό ανέγερση μνημείο του Σταύρου Στυλιανίδη, το οποίο βρίσκεται στον τόπο που ήταν το κρησφύγετό του, στην κοινότητα του Επισκοπειού.

 

TOP NEWS