Καινούργιος Ρουχισμός

  • Dogma
ρουχισμός

Ετοιμάζεται η Εκκλησία μας να γιορτάσει για μια ακόμη φορά την Χριστού Γέννα, σαν να είναι σήμερα. Η φανέρωση του Θεού στον κόσμο μας με σάρκα και οστά πρέπει να τιμηθεί δεόντως από τα παιδιά Του∙ όχι με τα φώτα στους δρόμους, αλλά με τη λάμψη του αστέρος∙ όχι με τα τραγούδια του κόσμου, αλλά με τις ψαλμωδίες των αγγέλων∙ όχι με τα ρούχα τα γνωστά, αλλά με τα πνευματικά. Αυτή την αλλαγή θα μας υπενθυμίσει ο Θείος Παύλος στην αυριανή αποστολική περικοπή.

Μας θέτει  προ των ευθυνών μας ο των εθνών Απόστολος. Πώς θα ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε τον Κύριο; Γνωρίζει ότι τα ρούχα μας δεν είναι κατάλληλα, τα απαριθμεί και μας εκθέτουν, είναι οι αμαρτίες μας και τα πάθη μας. Υψηλός, μοναδικός και ανεπανάληπτος ο επισκέπτης, του αρμόζει  η ανάλογη προετοιμασία υποδοχής. Καρδιακή, αποφασιστική και έμπρακτη να είναι η συμμετοχή μας, εμάς  άλλωστε θα ωφελήσει τώρα και πάντα.

Τα ενδύματα που έχουμε και φοράμε συνεχώς  είναι σκισμένα από τον εγωισμό μας, είναι λερωμένα από τις κακίες μας, είναι ταλαιπωρημένα από τις αβλεψίες μας. Άρα δεν είναι τα κατάλληλα για γιορτή και πανηγύρι, όπως τα Χριστούγεννα. Ο Άγιος Παύλος μας παροτρύνει να απεκδυθούμε την παλιά και φθαρμένη ενδυμασία και να φορέσουμε τον καινούργιο ρουχισμό από την πνευματική ιματιοθήκη  της Εκκλησίας. Η εξωτερική μας εμφάνιση είναι  διαρκώς στη μέριμνά μας μέχρι υπερβολής.  Η εκκλησιαστική διδαχή και ζωή ενδιαφέρεται πρώτιστα με την εσωτερική κατάστασή μας και για εκεί στρέφει την απόφασή μας. Την αλλαγή αυτή θα την ορίσουν τα νέα όμορφα, γνήσια και καλής ποιότητας πλέον ρούχα. Θα είμαστε πλέον όντως εμφανίσιμοι.

Ποιοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την καταλληλότητα ή όχι των ρούχων μας; Σαφέστατα είναι η αμαρτία∙  σαν κατάσταση  έχουμε συμφιλιωθεί, συνθηκολογήσει, βολευτεί μαζί της. Μας εξυπηρετεί  να το φοράμε, μας το χαρίζει ο πειρασμός με άνεση, με απλοχεριά, με ικανοποίηση. Μη του δώσουμε και τη χαρά της αποδοχής. Ο  Χριστός αυτό θέλει, αναμένει  κα χαίρεται. Ο νέος ρουχισμός είναι έτοιμος και μας καλεί να τον αξιοποίηση του.

Έχουμε ως άνθρωποι και σαν κοινωνία υποδουλωθεί στα ύποπτης ραφής και προέλευσης ρουχαλάκια. Είναι οι αιρέσεις, οι επικίνδυνες ιδεολογίες και οι αντίθεες θεωρίες.Ο Θεός όμως μας χάρισε πανάκριβα ρούχα για να ντύσουμε τη ψυχή μας.  Η Εκκλησία μας τα αποκαλύπτει, μας τα περιγράφει, μας τα χαρίζει. Είναι τα μυστήρια Της ως τα καλύτερα απορρυπαντικά μέσα. Στη δική μας συνείδηση εναπόκειται αν θα Την ακούσουμε. Θα έχουμε ενδυθεί εσωτερικά με αγιότητα και θα έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε εξωτερικά, έχοντας ηρεμήσει ψυχοσωματικά. Θα έχουμε προσεγγίσει, μέχρι κατάκτησης, τη λύτρωση της βιωτής μας και  τη σωτηρία της ψυχής μας.

Του αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Διδάσκοντος του  Παν/μίου Πειραιώς

για το dogma.gr

 

TOP NEWS