Φθιώτιδος Νικόλαος: Πλούσιοι, απαλλαγείτε από το άγχος του περισσεύματος

  • Dogma
φθιώτιδος

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστάτησε και ωμίλησε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Μετά την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή του «άφρονος πλουσίου»,  ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος εκήρυξε τον Θείο Λόγο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Η σημερινή ευαγγελική περικοπή  αγαπητοί μου αδελφοί, είναι ένα μαχαίρι που καρφώνει την καρδιά των πλεονεκτών και ανατρέπει τα σχέδια και τα όνειρα και ο άνθρωπος που ήλπιζε στον πλούτο του, τα χάνει όλα.

Η νηστεία για να έχει αξία και να ετοιμάσει σωστά τον άνθρωπο πρέπει να συνοδεύεται και από ελεημοσύνη.

Μιλάει σήμερα αδελφοί μου ο Οικτίρμον και Ελεήμον Κύριος μας στις καρδιές των χριστιανών και τους προτρέπει να απαρνηθούν το πάθος της πλεονεξίας και να ελεήσουν τον πλησίον.

Σήμερα στην Μητρόπολή μας αρχίζουμε τον Έρανο της Αγάπης και τα συνεργεία των Ενοριών μας θα χτυπήσουν την πόρτα σας και θα σας ζητήσουν ελεημοσύνη για τους ενδεής και εμπεριστάτους αδελφούς μας.

Ο Θεός αδελφοί μου δεν καταδικάζει τους πλουσίους, τον πλούτο καταδικάζει, όταν αυτός δεν χρησιμοποιείται για τον συνάνθρωπο.

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αισθάνονται ασφάλεια κρατώντας τα λεφτά τους, τα οποία τα σπαταλούν για ανωφελείς διασκεδάσεις χωρίς να σκέπτονται την φτώχεια που υπάρχει γύρω τους.

Τα πάντα σήμερα είναι σε μία ανασφάλεια και είναι μεγάλος πονοκέφαλος το να έχει κανείς σήμερα πλούτη κι’ άνθρωποι τρέμουν για να μη χάσουν την ελπίδα τους, δηλαδή τα λεφτά τους. Υπάρχει βέβαια η λύση για να έλθει στην ψυχή του ανθρώπου ειρήνη. Η λύση είναι  η Ελεημοσύνη, η Προσφορά. Όταν ο άνθρωπος δίδει είναι ευτυχισμένος, διότι μιμείται τον ίδιο τον Χριστό αλλά κα καλύπτει πλήθος αμαρτιών, όπως μας διαβεβαιώνει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Την ελεημοσύνη την κάνει αυτός που έχει εμπιστοσύνη στον Θεό και ανοίγει την καρδιά του ενώ αυτός που έχει εμπιστοσύνη στα λεφτά του κρατά την καρδιά του φυλακισμένη στα δεσμά της πλεονεξίας».

Κλείνοντας  ο Ποιμενάρχης μας προέτρεψε τους παρισταμένους πιστούς αλλά και όσους παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία απευθείας από το Star Κεντρικής Ελλάδος και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως , να ενισχύσουν τον Έρανο της Αγάπης και να αρχίσουν να εφαρμόζουν την αρετή της ελεημοσύνης, η οποία ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της πλεονεξίας.

Απευθυνόμενος προς τους πλουσίους είπε: « Πλούσιοι, απαλλαγείτε από το άγχος του περισσεύματος».

Τέλος ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννοήσεως με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, του οποίου το ποίμνιο αυτές τις ημέρες ζει το δράμα της θεομηνίας που έπληξε τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, η Ιερά Μητρόπολίς μας θα αποστείλει άμεσα ένα φορτηγό γεμάτο με καινούργια  ρούχα και παπούτσια για να βοηθηθούν έστω και στο ελάχιστο οι εμπερίστατοι αδελφοί μας.

TOP NEWS