Συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

  • Dogma
βησσαρίων

Σε κλίμα μυσταγωγίας και κατάνυξης τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής 21 Ιανουαρίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του αδελφού της Μονής Ιεροδιακόνου π. Ιερεμίου Ξαγάρα και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, επί τη συμπληρώσει 27 ετών από της κοιμήσεως του.

Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός Χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ, παρέστησαν δε πολλοί πιστοί από την Φθιώτιδα καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την ιερά μνήμη του Οσίου Γέροντος.

Προ της τελέσεως της χειροτονίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε εις τους παρισταμένους πιστούς αλλά και σ’ αυτούς που παρακολοθούσαν τις ιερές ακολουθίες μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), δίδοντας τις πατρικές του συμβουλές εις τον χειροτονούμενο π. Ιερεμία και ανέφερε χαρακτηριστικά:

« Μεγάλη διττή ευλογία έχει σήμερα το μοναστήρι μας αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, πρώτον μεν με την επέτειο της μνήμης και της κοιμήσεως του μακαριστού Γέροντος Βησσαρίωνος, του οποίου εξακολουθεί χάριτι και προνοία Θεού να παραμένει το Ιερό σκήνωμά του αδιάφθορο και δεύτερον με την χειροτονία του αδελφού της Μονής Ιεροδιακόνου π. Ιερεμίου.

Μας ανέφερε το Ιερό Ευαγγέλιο την περίπτωση του Ζακχαίου, ο οποίος «ἐζήτει ἰδεῖν τὸν ᾿Ιησοῦν τίς ἐστι». Δεν γεμίζει η ψυχή του ανθρώπου  από τα πλούτη και την δόξα, αυτό που γεμίζει την ψυχή του ανθρώπου είναι μονάχα ο Χριστός. Αυτό μας διδάσκει το σημερινό  Ευαγγελικό ανάγνωσμα και επαλήθευση αυτής της πραγματικότητος είναι ο άσημος όσιος πατήρ Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης ο Ελεήμων.

Αγαπητό μου παιδί π. Ιερεμία να έχεις πάντοτε στην ψυχή και στην καρδιά σου τον Χριστό. Να προσπαθείς σε όλη σου τη  ζωή να διαφυλάξεις αυτόν τον θησαυρό των αγαθών που είναι ο Χριστός. Ένας ιερεύς έχει πάντοτε μέσα του τον Χριστό, όταν μιμείται τη ζωή Του, έχει ταπεινότητα και αγάπη. Να μη συνηθίσεις ποτέ την Ιερωσύνη. Να έχεις τον τρόμο, το δέος και την κατάνυξη από την πρώτη σου Θεία Λειτουργία μέχρι και την τελευταία. Να πορεύεσαι με ευλάβεια, ιεροπρέπεια και σεμνότητα, ότι δηλαδή διδάχθηκες από τους πατέρες της Μονής, από τον μακαριστό πνευματικό σου π. Δαμασκηνό, αρετές τις οποίες κι’ εκείνος σπούδασε δίπλα τον πνευματικό του καθοδηγητή π. Βησσαρίωνα Κορκολιάκο. Για να έχεις μία επιτυχημένη πορεία πάντοτε να επιδεικνύεις υπακοή στον Καθηγούμενο και Γέροντά σου και να θυμάσαι ότι δια της υπακοής ελευθερώνεται η ψυχή του ανθρώπου.

Συγχαίρω τους καλούς γονείς σου που στάθηκαν αρωγοί στην επιθυμία σου προς τον μοναχισμό και την ιερωσύνη, αλλά θέλω να συγχαρώ και τον άγιο Καθηγούμενο π. Γερμανό, ο οποίος σήμερα ευτυχεί και χαίρει και θέλω να του πω ότι βαδίζει επί τα ίχνη των προκατόχων του, οι οποίοι υπήρξαν επιτυχημένοι πατέρες και είχαν απλώσει το ενδιαφέρον τους όχι μόνο στις καθαρά μοναχικές πτυχές αλλά και στις Πολιτιστικές, Κοινωνικές και Εθνικές μιας και το μοναστήρι αυτό υπήρξε τόπος θυσίας για του Χριστού την πίστη την αγία και για της Πατρίδος την Ελευθερία. Να τον συγχαρώ διότι είναι συνεχιστής της παραδόσεως αυτής, της οποίας όλοι εμείς έχουμε ανάγκη σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες, τις οποίες παραπαίουμε.

Τέλος θέλω παιδί μου να σου πω να έχεις πάντοτε γενναίο εσωτερικό φρόνημα, να μη κιοτέψεις ποτέ γιατί θα έχεις συμπαραστάτη και βοηθό σου τον Κύριο.

Αδελφοί μου, η Εκκλησία μας είναι ένας ευωδιαστός κήπος πάντοτε ανθισμένος και τα λουλούδια τους είναι αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία προσέρχονται με θυσιαστικό πνεύμα εις την ιερωσύνη, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι προσέρχονται στον άμισθο κλήρο και δόξα τω Θεώ έχουμε πολλά τέτοια παιδιά».

Ακολούθησε σε συγκηνισιακό και ενθουσιώδη κλίμα  η εις πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Ιερεμίου, απάντων αναφωνούντων το «Άξιος»!

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εψάλη το Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου επί τη συμπληρώσει 27 ετών από της οσιακής κοιμήσεως του.

Προ της απολύσεως του μνημοσύνου ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης προσεφώνησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο ευχαριστώντας τον εκ μέρους της αδελφότητος για την ευλογημένη παρουσία του στην Μονή, για την τέλεση της Χειροτονίας του π. Ιερεμίου αλλά και για την αμέριστη συμπαράσταση και πατρική φροντίδα με την οποία περιβάλει την αδελφότητα.

Χαρακτηριστικά ο π. Γερμανός ανέφερε:

« Σεβασμιώτατε άγιε Γέροντα και Πατέρα μας, εορτάζουμε σήμερα την Ιερά μνήμη του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, 27 έτη από την κοίμησή του και είναι η πρώτη μνήμη του που εορτάζουμε χωρίς την παρουσία του ηγαπημένου  μαθητού του και σεβαστού Γεροντός μας π. Δαμασκηνού.  Ο πόνος της απουσίας του, 7 μήνες έχουν περάσει από την αιφνίδιο κοίμησή του, μετριάζεται από την πεποίθησή μας ότι ο Γέροντάς μας είναι παρών, μας στηρίζει και μας παρακολουθεί και παράλληλα το πρόσωπό του είναι ιλαρό και χαρούμενο γιατί είμαστε σε θέση να έχουμε στη διάθεσή μας ένα έργο συγγραφικό που παρουσιάζει με τρόπο αληθινό, με πίστη και αφοσίωση την ζωή του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος με τίτλο: «Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης ο Ελεήμων Πνευματικός».

Πρόκειται για ένα πνευματικό δημιούργημα που ο π. Δαμασκηνός το είχε θέσει ως αποστολή του και ως χρέος της ζωής του. Να καταγράψει δηλαδή τα όσα έζησε και αισθάνθηκε  δίπλα στον π. Βησσαρίωνα, τα όσα πληροφορήθηκε απ’ αυτούς που τον έζησαν. Κατέγραψε με υπευθυνότητα και πιστότητα ότι συνιστά το «Ουράνιο σημείο» που ο Θεός μας αξίωσε να ζήσουμε πριν 12 χρόνια με την εμφάνιση του αφθάρτου σκηνώματός του. Άφησε σε όλους τους χριστιανούς ως παρακαταθήκη το βιβλίο που έχει ως κεντρική αναγνώριση ότι ό Θεός αξίωσε τον άφωνο π. Βησσαρίωνα να γίνει παγκόσμια φωνή και το άφθαρτο σκήνωμά του να αποτελεί την  καλή μαρτυρία για το πώς ο Θεός τιμά όσους με έργα και με τη ζωή τους ακολουθούν το Ευαγγέλιο Του.

Ο π. Δαμασκηνός είναι χαρούμενος και για έναν ακόμη λόγο, για την χειροτονία του πνευματικού τέκνου  π. Ιερεμίου, την οποία έλαβε από τα χέρια και τις ευχές του πολυσεβάστου πατρός μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου. Ο π. Δαμασκηνός θεωρούσε τον π. Ιερεμία, άξιο της τιμής να τύχει του βαθμού της Ιερωσύνης. Αναγνώριζε την φλογερή του πίστη, την εργατικότητά και την υπακοή του.

Του ευχόμαστε όλοι από καρδιάς όπως είναι άξιος σήμερα να είναι πάντα άξιος της Ιερωσύνης του ακολουθώντας τα βήματα του π. Βησσαρίωνος και του φλογερού πατρός της αγάπης Γέροντος Δαμασκηνού.

Σεβασμιώτατε, εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες για την σημερινή παρουσία σας στη Μονή μας, για την συμμετοχή σας στην Εορτή του Γέροντος Βησσαρίωνος. Σας ευχαρσιτούμε από καρδιάς για την τέλεση της Χειροτονίας του αδελφού μας  π. Ιερεμίου και σας ευγνωμονούμε γιατί η σκέψη σας και η καρδιά σας βρίσκεται πάντοτε κοντά μας. Γιατί περιβάλλεται  με την αγάπη και την φροντίδα σας την Μονή μας.

Σεβασμιώτατε όλοι εμείς σας έχουμε Γέροντα και Πατέρα μας. Σε σας εναποθέτουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες μας. Να έχετε την ευλογία εορτάζοντος οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος. Να σας ενισχύει στον πολυμέτωπο και σημαντικό αγώνα σας για το καλό του λαού και για την καλή μαρτυρία της Εκκλησίας μας.

Θέλουμε να σας προσφέρουμε επί τη ευκαιρία της εορτίου ατμόσφαιρας ένα ταπεινό και λιτό Αρχιερατικό εγκόλπιο ως μικρό αντίδωρο και δείγμα ευγνωμοσύνης για την πατρική σας στοργή, να το φέρεται εις το στήθος σας  και να σας θυμίζει τον Γέροντα Δαμασκηνό και την μοναστική αδελφότητα του Αγάθωνα».

Ο Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για τα καλά του λόγια και για το εγκόλπιο και δι΄ολίγων αναφέρθηκε στον μακαριστό π. Δαμασκηνό καταθέτοντας κάποια συνταρακτικά γεγονότα, τα οποία είχαν σχέση με τον Γέροντα Βηησαρίωνα και με την συγγραφή του βιβλίου.

Τέλος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά με ακοίμητες τις πρεσβείες της Παναγίας και του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος.

Ακολούθως εκ μέρους της αδελφότητος προσεφέρθη σε όλους πλούσιο κέρασμα και εόρτια τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε και πάλι στον π. Ιερεμία για την Χειροτονία του και κατέθεσε προσωπικές εμπειρίες από το χρονικό της εμφανίσεως του αφθάρτου σκηνώματος του Γέροντος Βησσαρίωνος, γεγονός το οποίο συνεκλόνισε ολόκληρη την οικουμένη.

17_62 19_54 βησσαρίωνος 15_70 10_87 14_70 6_103 4_111 3_120

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS