Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά των: Αγίων Ευστρατρίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστη, Αγίας Λουκίας της παρθένου, Οσίου Άρη, Οσίου Αρσενίου που ασκήτευσε στο Λάτριο όρος, Αγίου Γαβριήλ του Ιερομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Πεκίου Σερβίας, Αγίου Νεοφύτου, Ιγνατίου Προκοπίου και Νείλου κτίτορες της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Αγίου Ιουβενάλιου και Πέτρου και πάντων Αγίων των εν Αλάσκα, Αγίου Κόλμαν του Τέρρυ-Γκλας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου:

1803: το Ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα να ανατινάσσονται όλοι μαζί

1816: γεννιέται ο Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών Siemens. (Θαν. 6/12/1892)

1862: γίνεται η μάχη του Φρεντέρικσμπουργκ, μια από τις σημαντικότερες για την έκβαση του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

1884: σαν σήμερα γεννιέται ο ηθοποιός Εμίλιος Βεάκης.

1890: γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Μαρκ Κόνελι. Αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος και το 1930 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

1902: γεννιέται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός. (Θαν. 11/9/1986)

1910: στη Ρωσία, φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Οδησσό και την Πετρούπολη για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

1921: οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία υπογράφουν ναυτική συμφωνία, που αφορά τις κτήσεις της καθεμίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1922: με νομικό διάταγμα αποφασίζεται η επίσπευση της λύσης του αγροτικού ζητήματος και η διανομή των τσιφλικιών στην Ελλάδα.

1930: πρώτη ερμηνεία στις Βρυξέλλες με μαέστρο τον Έρνεστ Άνσερμετ, της «Συμφωνίας των Ψαλμών»(Symphonie de Psaumes) του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

1932: σαν σήμερα πεθαίνει ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. (Γεν. 11/1/1853)

1937: στην πόλη Νανκίνγκ της Κίνας ξεκινά μια φρικιαστική περίοδος με τα ιαπωνικά στρατεύματα να βιάζουν και να σφαγιάζουν πολίτες για εβδομάδες.

1943: σαν σήμερα οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1.101 άνδρες κατοίκους του.

1967: μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1968: κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου Ο Σταθμός.

1971: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

1977: σαν σήμερα ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Έβανσβιλ σκοτώνεται σε αεροπορικό ατύχημα.

1979: κόβεται αμερικανικό νόμισμα, που απεικονίζει την Σούζαν Αντονι, η οποία υπερασπίστηκε με σθένος την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες των ΗΠΑ.

1982: σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 3.000 ατόμων και τον τραυματισμό 2.000 στην Υεμένη. Ο σεισμός ισοπεδώνει την επαρχία Νταμάρ, 60 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα.

1990: σαν σήμερα η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει, για το σύνολο του έργου της, τη Διδώ Σωτηρίου.

1991: οι ηγέτες από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν συμφωνούν να συμμετάσχουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1995: πεθαίνει ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστότερος ως Μποστ, εικαστικός και σατυρικός καλλιτέχνης

2002: σαν από θαύμα σώζεται η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, που δέxεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση, τραυματίζεται ο οδηγός της.

2003: σαν σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα του Τικρίτ.

TOP NEWS