Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Δήμαρχο της Ν. Υόρκης

  • Dogma
αμερικής

Με αιχμή τις τουρκικές προκλήσεις και τις ζωτικής σημασίας ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, στη Δημαρχιακή Οικία (Gracie Mansion) στην περιοχή του Ιστ Εντ.

“Η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ νοιώθει ότι είναι απίθανο να επιτύχει αυτούς τους στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω παραμένει η παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και ενόσω υπάρχουν τόσο παράλογες και παράνομες απαιτήσεις από την Ελλάδα, από πλευράς της Τουρκίας.  Είμαστε εδώ διότι γνωρίζουμε ότι ο καλός μας φίλος, Δήμαρχος Άνταμς, γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι η προϋπόθεση για την ειρήνη και γνωρίζουμε την αφοσίωση του και στα δυο είναι είναι το γερό θεμέλιο για τη συνεχή στενή σχέση και την θερμή φιλία μας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την εκτίμηση του στο πρόσωπο του κ. Άνταμς, ενθυμούμενος την γνωριμία τους στο Μπρούκλιν, όταν διαδήλωσαν μαζί για την δικαιοσύνη, μετά την δολοφονία Φλόιντ.  Παράλληλα, υπενθύμισε πως, λίγο μετά την εκλογική του νίκη το Νοέμβριο, ο Έρικ Άνταμς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, όπου βρισκόταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

“Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Παναγιότατος εξέφρασε τις ζωτικές ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες είναι και ανησυχίες της κοινότητας που εκπροσωπήθηκε εδώ σήμερα.  Αυτές περιελάμβαναν τον συνεχή αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τον πόνο μας για την επαναμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τους περιορισμούς στις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.  Ως Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως Εκκλησία που βρίσκεται εδώ στη Νέα Υόρκη, η ελληνορθόδοξο Αρχιεπισκοπή εύχεται και προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία όλων των εθνών σε ολόκληρο τον κόσμο”, τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, κάνοντας αναφορά και στα ανοικτά θέματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Στη  συνάντηση παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros) και Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatides), ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Ντένις Μιλ (Dennis Mehiel), ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης (George Tsounis), ο ομογενής Πολιτειακός Γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes), το στέλεχος της ΑΧΕΠΑ, Ηλίας Κάτσος (Lou Katsos), ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Δημήτρης Καλαμαράς, η Μαρία Όλουιν (Maria Allwin), ο π. Ευγένιος Πάπας (Eugene Pappas) και άλλοι ομογενείς.

synantisi dimarxos

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός έκανε λόγο για μια “εποικοδομητική συζήτηση” με τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης.

“Η συνάντηση με τον εντιμότατο Δήμαρχο Έρικ Άνταμς ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική.  Είναι ένας ταπεινός, γενναιόδωρος, σεβαστικός και ευσυνείδητος ηγέτης.  Είναι ένας αληθινός φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας.  Ως κάτοικος της Νέας Υόρκης, είμαι υπερήφανος που τον ψήφισα και πιστεύω ότι θα αποκαταστήσει την σπουδαιότητα της πόλης”, είπε στον “Εθνικό Κήρυκα” (“Ε.Κ.”) ο κ. Ψαρός.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Ντένις Μιλ (Dennis Mehiel) ο οποίος επίσης μίλησε στον “Εθνικό Κήρυκα” αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατες φιλοτουρκικές δηλώσεις του κ. Άνταμς στο πρακτορείο “Αναντολού”, που δυσαρέστησαν τους ομογενείς, γενικότερα επιχειρηματικά και κοινωνικά θέματα της Νέας Υόρκης αλλά και η επικείμενη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, για την οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία.

“Μιλήσαμε για την διαφορά ανάμεσα στην τουρκοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και ο Δήμαρχος το καταλαβαίνει.  Μιλήσαμε και για την επικείμενη ‘ανάσταση’ της Νέας Υόρκης.  Δεν θέλω να υπερβάλω αλλά και ο Τζον Κατσιματίδης ήταν εδώ όπως ξέρετε και τόνισε ξεκάθαρα ότι η Νέα Υόρκη θα πρέπει να επανέλθει, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να το πει αυτό”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο κ. Μιλ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το θετικό κλίμα της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο κ. Άνταμς είναι ένας “φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας”, αποδίδοντας το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του πριν από δυο μήνες σε κακή επικοινωνία.

“Μιλήσαμε για αυτό.  Πολλές φορές η επικοινωνία δεν είναι όπως την θέλουμε, και είχε να κάνει με την γνώση επ΄αυτού του θέματος που είχε τότε σε σχέση με την συζήτηση που κάναμε σήμερα.  Όμως αυτό είναι στο παρελθόν, εμείς κοιτάμε το μέλλον.  Πιστεύουμε ότι έχουμε έναν θαυμάσιο Δήμαρχο, έναν πολύ καλό συνεργάτη και οπωσδήποτε έναν φίλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.  Μιλήσαμε πολύ και για τα κοινά ανάμεσα στην ελληνοαμερικανική και αφροαμερικανικής κοινότητα σε θέματα κληρονομιάς και όσα έχουμε περάσει, αλλά και το γεγονός ότι ο ξεσηκωμός ενάντια στην σκλαβιά είχε επηρεαστεί από αυτό που είχε συμβεί στην Ευρώπη”, είπε ο κ. Μιλ.

Ο Τζον Κατσιματίδης με τον Γιώργο Βενιζέλο αποχωρούν από το Gracie Mansion (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Μιλήσαμε για τα ελληνικά θέματα, για την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, εγώ μίλησα για τα θέματα της Νέας Υόρκης καθώς η πόλη πρέπει να επιστρέψει, αφού είναι το νούμερο 1 στον κόσμο και θέλουμε να την κρατήσουμε εκεί.  Ο Έρικ Άνταμς είναι ο Δήμαρχος όλου του έθνους και άπαντες θέλουν να ηγηθεί”, είπε ο κ. Κατσιματίδης.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

 

TOP NEWS