Άγιο Όρος: Σε ύφεση η φωτιά – Παραμένουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

  • Dogma

Άγιο Όρος: Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο ακρωτήρι Αράπης -Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, υπό το φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στο Άγιο Όρος, κατά πάσα πιθανότητα από κεραυνό. Η φωτιά έχει κατακάψει δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση  στην περιοχή Άγιος Ανδρέας στο ακρωτήριο Αράπης.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε μια ομάδα 100 πυροσβεστών και 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, να προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν κρίνεται απαραίτητη η επιχείρηση πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρους.

Η πυρκαγιά καίει σε μια δύσβατη περιοχή, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους. Όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το dogma.gr, η φωτιά  βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις μονές Χιλανδαρίου και Εσφιγμένου, οι οποίες βρίσκονται σε εκείνη την πλευρά, ενώ δεν υπάρχουν ούτε Σκήτες και Κελλιά, τα οποία να κινδυνεύουν.

«Ευτυχὠς, από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν Μονές ή κελιά. Υπάρχουν δύο μέτωπα, και τα δύο σε δύσβατη περιοχή, στην ονομαζόμενη «Ακρωτήριο Αράπης», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (25/6) στο dogma.gr o  Αναπληρωτής Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αρίστος Κασμίρογλου.


Οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν να προκλήθηκε από κεραυνό, καθώς στην περιοχή σημειώθηκε καταιγίδα το βράδυ της Πέμπτης και πιθανόν σιγόκαιγε για ώρες μέχρι να εξαπλωθεί και να φουντώσει. Η περιοχή του Αγίου Ανδρέα έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση και είναι άνυδρη, γεγονός που ευνοεί την επέκταση πυρκαγιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί η παρουσία εποχικών πυροσβεστών στο παρατηρητήριο που υπάρχει στη θέση Κεραίες μετά το χερσαίο σύνορο στο Καραούλι. Το παρατηρητήριο αυτό βρίσκεται σε μια θέση που ελέγχει μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης, μέχρι την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Με πληροφορίας από και φωτογαφίες απο voria.gr και halkidikinews.gr

 

 

TOP NEWS