ΠΥΛΩΡΟΣ: Είδες κανείς τον πρώην Βολοκολάμσκ

  • Δόγμα

Να δείτε! Ο Μόσχας Κύριλλος δεν τελείωσε με τον πρώην Βολοκολαμσκ. Θα τον βρει μπροστά του, όταν ο πρώην εκκλησιαστικός διπλωμάτης είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα! Πόσα να αντέξει πια αυτό το Πατριαρχείο της Μόσχας!!! Και πολιτική, και μπίζνες, καί λειτουργική ζωή καί διοίκηση…! Θαρρώ, η Μόσχα θέλει….τον Βολοκολάμσκ της!

«Από τα σαλόνια στα αλώνια» λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει απόλυτη εφαρμογή ο λόγος του στην περίπτωση του πρώην Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ρωσικού Πατριαρχείου καρατομήθηκε αιφνίδια από τον Πατριάρχη Κύριλλο και από την τιμητική  θέση του Προέδρου του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας (ΤΕΕΣ) μετετέθη δυσμενώς στη Μητρόπολη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας, μακριά από το κέντρο των αποφάσεων της Μόσχας.

Έκτοτε, δεν έχασε μόνο ο Ιλαρίων την πλούσια ζωή και τα ατέρμονα ταξίδια στο εξωτερικό – δεν προλάβαινε να αλλάζει αεροσκάφη, τον κατηγορούσαν οι επικριτές του – αλλά εχάθη και από προσώπου γης και εγκαταβιώνει πότε στη Βουδαπέστη και πότε στα σαλόνια και στις αυλές ισχυρών από το παρελθόν φίλων του. Να δείτε! Ο Μόσχας Κύριλλος δεν τελείωσε με τον πρώην Βολοκολαμσκ. Θα τον βρει μπροστά του, όταν ο πρώην εκκλησιαστικός διπλωμάτης είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα! Πόσα να αντέξει πια αυτό το Πατριαρχείο της Μόσχας!!! Και πολιτική, και μπίζνες, καί λειτουργική ζωή καί διοίκηση…! Θαρρώ, η Μόσχα θέλει….τον Βολοκολάμσκ της!

Όχι, βέβαια, ότι το ρωσικό Πατριαρχείο, την περίοδο μετά την Βολοκολάμσκ εποχή, κέρδισε πόντους! Παραμένει στο περιθώριο των εκκλησιαστικών εξελίξεων ως ήταν και επιχειρεί με ενέργειες εντυπωσιασμού να κινήσει τα φώτα της δημοσιότητας κοντά του. Το κατορθώνει; Νομίζω ναι! Η Μόσχα, πέραν των παραδοσιακών φίλων και συνοδοιπόρων της, εδώ ξεχωρίζει η Σερβία, έχει κατορθώσει να στρέψει την παγκόσμια κοινή και εκκλησιαστική πλευρά εναντίον της, κυρίως με την όλη στάση της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αναμονή, λοιπόν, της επόμενης κίνησης του πρώην Βολοκολαμσκ, για τον οποίο, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, ακόμη και εκτός της ρωσικής πλέον πατριαρχικής αυλής, έχει προβάδισμα ισχυρό ώστε να διεκδικήσει τον πατριαρχικό θώκο, όταν αυτό καταστεί δυνατόν!

Μήπως, θα ήταν φρόνιμο να στείλει και η Ελλαδική Εκκλησία μερικούς μη φρόνιμους, λέω εγώ τώρα, στην ακτίνα γης πέραν αυτής της Βουδαπέστης, ώστε να αντηχεί σε όλους η διδαχή ότι κάθε πατέρας, όχι μόνο αγαπά, αλλά νουθετεί και παιδαγωγεί συγχρόνως;

Ένας …Βολοκολάμσκ σάς χρειάζεται!

Με εκτίμηση,

Ο Πυλωρός!

TOP NEWS