Sorbet adas ή αλλιώς κόκκινες φακές άλαδες, σούπα – Μια συνταγή από τη Μονή Σινά
Ο Βεδουίνος Χμετ Όντα, ένας από τους αρχιμάγειρες της μονής Σινά, μας έδειξε πως μαγειρεύει Sorbet adas, ένα εύκολο πιάτο με κόκκινες φακές και κύμινο.
Οι κόκκινες φακές στα αραβικά λέγονται «άντας». Όταν δεν νηστεύουν αυστηρά, τις κάνουν και λαδερές. Ο Χμετ τις πλένει καλά, για να μην έχουν σκόνη. Ύστερα παίρνει το κύμινο από ένα μεγάλο βάζο, το πιο μεγάλο βάζο μπαχαρικών που έχουν στην κουζίνα, και προσθέτει μία γενναιόδωρη τσιμπιά. Ο πατέρας Πορφύριος μας λέει ότι τις μαγειρεύει και στη γάστρα. «Όλα τα υλικά μέσα, μπλουμ».
Υλικά
Μερίδες: 4
4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500 γρ. κόκκινες φακές
2-2,5 λίτρα νερό
2 μέτρια καρότα, τριμμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 πιπεριά κίτρινη, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
αλάτι
Επί το έργον:
Για να φτιάξουμε sorbet adas ή αλλιώς κόκκινες φακές άλαδες, σούπα, αρχικά βάζουμε, σε ένα μικρό τηγάνι, τα κρεμμύδια και 4-5 κουτ. σούπας νερό.
Στη συνέχεια, τα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να σωθεί το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές και το μετρημένο νερό.
Προσθέτουμε τα αχνισμένα κρεμμύδια και τα καρότα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατίζουμε κατά βούληση.
Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι οι φακές να χυλώσουν και να μισολιώσουν.
Σερβίρουμε τις φακές ζεστές.
Πηγή: Γαστρονόμος
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.