Δείτε βήμα βήμα πως θα φτιάξετε πεντανόστιμα ισλί, τα μελομακάρονα της Μικράς Ασίας – Βίντεο

  • Dogma
ισλί

Θεωρούνται γιορτινό κέρασμα και έχουν ταυτιστεί με τα μελομακάρονα, αν και διαφέρουν ως προς τα υλικά. Τα ισλί (ή ιτσλί) είναι ένα μικρασιάτικο γλυκό (πιστεύεται ότι προέρχεται από την Καππαδοκία), γεμιστό με καρύδια, γαρίφαλο και κανέλα.

Σε πολλά ελληνικά σπίτια –ιδίως τις ημέρες των μεγάλων εορτών– τα ισλί έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση. Πρόκειται για μικρά, αρωματικά τριγωνάκια, «κεντημένα» με τσιμπιδάκι ή διακοσμημένα με λεπτά σχέδια από πιρούνι, που θυμίζουν τη φροντίδα και τη λεπτομέρεια των παλιών νοικοκυρών.

Η συνταγή που ακολουθεί προέρχεται από τους «Μαγειρικούς Διαλόγους» και μεταφέρει όλη τη νοσταλγική γεύση της παράδοσης.

Υλικά για τη ζύμη
– 500 γρ. βούτυρο
– 1 κούπα ζάχαρη
– 1 κούπα γάλα
– Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 2 κ.γ. baking powder
– 1 κ.γ. σόδα
– 1–1,2 κιλά αλεύρι

Υλικά για τη γέμιση
– 350 γρ. καρύδι τριμμένο
– 2 κ.γ. κανέλα
– ½ κ.γ. γαρίφαλο

Υλικά για το σιρόπι
– 2 κούπες ζάχαρη
– 2 κούπες νερό
– Ξύσμα λεμονιού
– 2 κ.σ. μέλι

Προετοιμασία
Για τη ζύμη, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και το γάλα. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το baking powder και τη σόδα. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Σχηματισμός και ψήσιμο
Παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης, πλάθουμε μπαλίτσα και την ανοίγουμε στην παλάμη. Γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα. Τοποθετούμε στο ταψί και διακοσμούμε την επιφάνεια με δύο πιρουνάκια.

Ψήνουμε στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά.

Τελείωμα
Σιροπιάζουμε τα καυτά ισλί σε σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 λεπτό. Αφήνουμε να στραγγίξουν και να σταθεροποιηθούν.

Μια γλυκιά συνταγή που συνδυάζει άρωμα, παράδοση και τη ζεστασιά των σπιτικών εορτών.

 

Σάββας Καρίπογλου/ pontosnews.gr

TOP NEWS