Οι Ρώσοι της Αττικής ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Κύριλλο

  • Dogma

Μιλούν στο Δογμα, ο Ιερέας της ρωσικής παροικίας και Ρώσοι που ζουν στην Ελλάδα, για το μεγάλο γεγονός

Παπαβλάχου Μαρία

Οι Ρώσοι που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και οι ρωσόφωνοι Έλληνες που επαναπατρίστηκαν, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την άφιξη του Πατριάρχη Κύριλλου.

Έχουν περάσει, περισσότερα από 30 χρόνια, από την τελευταία φορά, που Πατριάρχης της Ρωσίας επισκέφτηκε επίσημα τη χώρα μας και νοιώθουν ιδιαίτερη χαρά που θα έχουν την τύχη να πάρουν την ευλογία του μας λέει ο πατέρας Γκριγκόρι Πιγκάλοβ, ιερέας της ρωσόφωνης εκκλησίας Παναγία Σουμελά, στο Ίλιον :

«Έρχεται ο πνευματικός πατέρας του ρωσικού λαού εδώ στην Ελλάδα και ο κόσμος περιμένει με αγωνία. Θα έρθει στην εκκλησία, θα πάρει ευλογία. Υπάρχει μεγάλη χαρά. Όλοι, μικροί και μεγάλοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία για την υποδοχή του Πατριάρχη.»

Οι ετοιμασίες στον Ιερό Ναό, για την υποδοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. Οι ρώσοι, θα υποδεχθούν τον πνευματικό τους πατέρα, με τιμές αρχηγού κράτους.

Ο πατέρας Γκριγκόρι, προίσταται των προετοιμασιών : «Ετοιμάζουμε μεγάλη υποδοχή. Θα τον υποδεχθούμε σαν αρχηγό κράτους. Είναι καλεσμένοι και ποντιακοί σύλλογοι γιατί η Παναγία Σουμελά είναι κοντά στους Πόντιους . Θα έχουμε ορχήστρα και το υπουργείο εθνικής άμυνας θα στείλει άγημα.»

Στις ρωσόφωνες εφημερίδες έχουν δημοσιευθεί ήδη αφιερώματα για την άφιξη του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για τα ιερά λείψανα που θα προσφέρει ο κ.κ. Κύριλλος στην Παναγία Σουμελά μας εξηγεί ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας M.K. Athens Courier : «Ο Πατριάρχης θα φέρει τα λείψανα του Άγιου Σεραφείμ Σαρώφσκι που είναι πάρα πολύ γνωστός στη Ρωσία και της Ματρόνας της Μόσχας και θα τα προσφέρει εκ μέρους της ρωσικής εκκλησίας, στην εκκλησία της Παναγίας Σουμελά.

Ήταν μια υπόσχεση του προηγούμενου Πατριάρχη της Μόσχας, του Αλέξιου του Β΄ προς το ναό αυτό. Αυτό έχει και συμβολικό χαρακτήρα και θα βοηθήσει τους ρωσόφωνους, τους έλληνες δηλαδή της Ρωσίας που επαναπατρίστηκαν, αλλά και τους ρώσους που ζουν στην Ελλάδα να ενταχθούν καλύτερα ακόμη στις ενορίες της Ελλάδας.»

Ο πατέρας Γκριγκόρι πιστεύει, ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει κουράγιο και στους έλληνες χριστιανούς, που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση :

«Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για μας που έρχεται ο Πατριάρχης στην Ελλάδα και θα επισκεφθεί και τον ιερό ναό μας. Ο ελληνικός λαός αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες με την οικονομική κρίση και ζητάει βοήθεια. Ο Πατριάρχης θα φέρει λείψανα κι ευλογία. Ο κόσμος θα έρθει στην εκκλησία να πάρει την ευλογία και να περάσει τις δυσκολίες πιο εύκολα.»

Η ρωσική κοινότητα ελπίζει, ότι αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ελληνορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με τον κύριο Ιγνατιάδη :

«Τα βλέμματα των Ρώσων είναι στραμμένα στις καλές ενέργειες που θα προκύψουν από την επίσκεψη του Πατριάρχη. Μια επίσκεψη που θα επισφραγίσει τις ούτως ή άλλως καλές ελληνορωσικές σχέσεις και θα τις εμβαθύνει.»

TOP NEWS