Γεννηματά από Φανάρι: Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας χωρίς το Πατριαρχείο

  • Dogma
γεννηματά

«Καμία συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος του ΚΙ.ΝΑΛ. Φώφη Γεννηματά από το Φανάρι, υπογραμμίζοντας «Με την επίσκεψή μας εδώ θέλουμε ρητά να εκφράσουμε την στήριξη μας στον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου»

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το πατριαρχείο συνδέεται με «μείζονα» εθνικά ζητήματα, προσθέτοντας πως οι δεσμοί του ελληνικού λαού με την ορθοδοξία είναι «ιστορικοί και διαχρονικοί».

«Ο ελληνισμός έχει ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς με την Ορθοδοξία και μείζονα εθνικά θέματα συνδέονται με το Πατριαρχείο. Κατά την άποψή μας καμία συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιότατο για την πρόταση μας για σύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής στην Βουλή που θα αναζητήσει κοινά αποδεκτές λύσεις, για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας πάντα με σεβασμό στο διακριτό ρόλο” δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα κατά την υποδοχή στο Πατριαρχικό γραφείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του Πατριαρχείου για την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στον αείμνηστο πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, ευχόμενος να είναι αιωνία η μνήμη του και πάντα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας να έχει μια εξέχουσα θέση.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Σαββάτο, 1η Δεκεμβρίου, στο Φανάρι, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά, που συνοδευόταν από τους βουλευτές Κώστα Σκανδαλίδη και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Παναγιώτατο θέματα που άπτονται των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προωθούμενης από την Κυβέρνηση Συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και της προτεινόμενης συμφωνίας που περιλαμβάνει σχέδιο και μεταρρύθμισης της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθ. του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, υπογραμμίσθηκε, μεταξύ άλλων, το ζωηρό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα ζητήματα του εφημεριακού κλήρου.

Φωτογραφία: ΚΙΝΑΛ

 

 

TOP NEWS