Αυθεντική κακαβιά του ψαρά από την Αργυρώ

  • Dogma
κακαβιά

Η κακαβιά είναι το καθημερινό φαγητό των ψαράδων στα καΐκια. Παραδοσιακά γίνεται με ό,τι βγάζει η θάλασσα, πολύ κρεμμύδι ξερό χαραγμένο, πατάτα χοντροκομμένη, ελαιόλαδο και λεμόνι.

Στην κακαβιά όπως και στην ψαρόσουπα, δεν σοτάρουμε τίποτα απλά βάζουμε τα υλικά στην κατσαρόλα και το λάδι στο τέλος του βρασμού.

Επίσης, ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα με την ψαρόσουπα ή την κακαβιά, γιατί μετά μυρίζει πολύ έντονα το ψάρι. Πάντα έχουμε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.

Το καλύτερο ψάρι για κακαβιά ή ψαρόσουπα είναι το ολόφρεσκο. Αφού καθαρίσετε και ξεπλύνετε καλά τα ψάρια, θα τα αλατίσετε μέσα κι έξω και τα βάζετε στο σουρωτήρι.

Ιδανικά ψάρια για την παχύρρευστη κακαβιά είναι τα πετρόψαρα. Είναι μεν μικρά, αλλά η γεύση τους είναι το κάτι άλλο. Χυλούτσα, λύχνος, πέρκα, χάνος, γύλος, ροφουδάκια, συναγριδάκι, αστακουδάκι, καβουράκια μα και σαμπιέρος ή χριστόψαρο, δράκαινα και σκορπίνα είναι πάντα μέσα στην κατσαρόλα της κακαβιάς.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την κακαβιά είναι:

1 ½ – 2 κιλά φρέσκα ψάρια
4 πατάτες
3 κρεμμύδια
1 μικρή ντομάτα
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 λεμόνια
Προαιρετικά
1 μικρό αστακουδάκι
2-3 καβουράκια φρέσκα

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια και τα πλένουμε ιδανικά στη θάλασσα αν μας δίνεται η δυνατότητα.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτά.

Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα και από πάνω στρώνουμε τα ψάρια, τα θαλασσινά και τις ντομάτες χαραγμένες σταυρωτά.

Βάζουμε νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια των ψαριών, βράζουμε την ψαρόσουπα και προς το τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η σούπα κακαβιά χρειάζεται περίπου 30΄ βράσιμο σε δυνατή φωτιά (αν χρησιμοποιήσουμε φωτιά γκαζιού, η κακαβιά γίνεται υπέροχη). Προτού την κατεβάσουμε από τη φωτιά, στύβουμε μέσα τα δύο λεμόνια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού

Θεϊκό γαλακτομπούρεκο – Μοναστηριακή συνταγή!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS