Αυτό είναι το σπήλαιο της Κρήτης όπου γιορτάζονται τα καλύτερα Χριστούγεννα!

  • Dogma
σπήλαιο

Στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου στη  Μαραθοκεφάλα Κισάμου γιορτάζονται απόψε τα καλύτερα Χριστούγεννα! Μια ολόκληρη αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός, σε μια πραγματική σπηλιά, δημιουργεί μια ιδιαίτερα κατανυκτική και συγχρόνως μυστικιστική ατμόσφαιρα.

Στο φυσικό αυτό σπήλαιο, βοσκοί με τα πρόβατά τους, φωτιές και σήμαντρα μεταφέρουν τους πιστούς στη Βηθλεέμ.

Το σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Στη περιοχή Μαραθοκεφάλα στη Σπηλιά Κισάμου, 25 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων και μόλις 3 χλμ από το Κολυμπάρι, σε μια όμορφη βουνοκορφή, βρίσκεται το περίφημο ιστορικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη ή Ξένου, στο οποίο κατά την παράδοση έζησε ο άγιος αυτός που περιηγήθηκε στην Κρήτη και ουσιαστικά ίδρυσε την πλούσια ασκητική παράδοση του νησιού. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει ναός του 15ου αιώνα και θεμέλια παλιών κελιών που χρονολογούνται κατά τον 17ο – 18ο αιώνα.

Στο χώρο βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή βωμού (φυλάσσεται στο μουσείο της ενορίας Σπηλιάς) και μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού και πιστεύεται ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε, πιθανά, ως χώρος λατρείας από τους προχριστιανικούς χρόνους.

Στα αριστερά του σπηλαίου βρίσκεται η κρύπτη που ο Άγιος Ιωάννης αναγκαζόταν να κρύβεται από τις συχνές επισκέψεις των βοσκών και των γεωργών. Κοντά υπάρχει ένας μικρός χώρος που κατά την παράδοση είχε χρησιμοποιηθεί ως κρυφό σχολειό. Δίπλα στο ναό, από μια σχισμή του βράχου, χειμώνα-καλοκαίρι, στάζει αργά αργά νερό, το «αγίασμα του Αγίου» όπως αναφέρεται από τους πιστούς, το οποίο αποθηκεύεται σε μια μικρή δεξαμενή για να το παίρνουν οι πιστοί.

Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία

Σε αυτό το ιδιαίτερο σπήλαιο απόψε (24/12) από τις  21.00 μ.μ. και έως 00.15 π.μ. θα τελεστεί και πάλι η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας θα προηγηθεί ο Εσπερινός της εορτής, περί ώρα 20.00 μ.μ.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

 

TOP NEWS