Η αγάπη του Χριστόδουλου για τους νέους

  • Dogma
νέους

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν εξαιρετικά μορφωμένος, με πτυχία Νομικής και Θεολογίας, με έφεση στις ξένες γλώσσες και με κοφτερό μυαλό. Η αγάπη του για τους νέους ήταν αδιαμφισβήτητη και οι ίδιοι φρόντιζαν να του δείχνουν την δική τους αδυναμία στο πρόσωπό του με κάθε τρόπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αδιαμφισβήτητα έμεινε στην ιστορία γιατί τόλμησε, όχι μόνο να ασχοληθεί με μεγάλα κοινωνικά θέματα, επιδεικνύοντας σπουδαίο κοινωνικό έργο σε διάφορους τομείς, αλλά και γιατί τόλμησε να μιλήσει τη γλώσσα των νέων.

Είναι ακατόρθωτο ο χρόνος να σβήσει από τη μνήμη τις προσπάθειες που πρώτος ξεκίνησε ο Μακαριστός Χριστόδουλος για να προσεγγίσει τη νέα γενιά, γιατί αυτές οι στιγμές θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα γραμμένες στο μυαλό και την καρδιά μας.

Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούσε άλλωστε στους νέους κάθε φορά που τους προσκαλούσε στην εκκλησία: «Ελάτε έτσι όπως ακριβώς είστε με το τζιν, τα σκουλαρίκια και τις κοντές φούστες», ενώ δεν δίστασε να δανειστεί και φράσεις από την αργκό της νεολαίας  δηλώντας το γνωστό σε όλους «και εγώ σας πάω«! Μια έκφραση την οποία κάποτε κάπου σε μια καφετέρια άκουσε να χρησιμοποιεί ένας νέος για τον ίδιο:«τον Χριστόδουλο τον πάω».

Τέλος, σε μία από τις επισκέψεις του σε σχολεία παρότρυνε τους μαθητές: «για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς«.

Άλλωστε, τόσο ως Αρχιεπίσκοπος, όσο όμως και ως πολίτης αυτής της χώρας, θεωρούσε πάντα αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά και συγχρόνως υποχρέωσή του να μιλά για θέματα που προβλημάτιζαν την κοινωνία.

Παρακολουθείστε το ακόλουθο χαρακτηριστικό βίντεο:

 

Δείτε εδώ την τελευταία συνέντευξη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ