Αγιορείτικη κολοκυθόπιτα χωρίς ζάχαρη!

  • Dogma
κολοκυθόπιτα

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους, τότε η ακόλουθη συνταγή για αγιορείτικη κολοκυθόπιτα χωρίς ζάχαρη, είναι σίγουρα μια από εκείνες τις συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε.

Η αγιορείτικη κολοκυθόπιτα χωρίς ζάχαρη είναι ένα νόστιμο σνακ, πλούσιο σε θρεπτική αξία, ιδανικό για να σας γεμίσει ενέργεια.

Τί θα χρειαστούμε: ½ κιλό φύλλα, 1 κιλό κολοκύθια (μεγάλα), 1 φλυτζάνι του τσαγιού χοντροτριμμένη καρυδόψυχα, Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων, 1-2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι γλασσέ χοντροκοπανισμένο ή σιμιγδάλι χοντρό, Λίγο αλάτι, Λίγο σουσάμι προαιρετικά.

Επί το έργον:

Ξύνουμε τα κολοκύθια ή τα καθαρίζουμε ώστε να φύγει το εξωτερικό πράσινό τους, τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού σε μια λεκανίτσα και τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά τα στύβουμε. Ανακατεύουμε το ρύζι ή το σιμιγδάλι με το κολοκύθι. Κατόπιν αλείφουμε με λάδι ένα μέτριο ταψί (ορθογώνιο αν τα φύλλα είναι έτοιμα, στρόγγυλο αν τα φύλλα είναι ανοιγμένα με το χέρι). Στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε πάλι με λάδι και σκορπάμε λίγα καρύδια. Επαναλαμβάνουμε και με ένα άλλο φύλλο. Κατσαρώνουμε το τέταρτο και σκορπίζουμε κολοκύθι, ρίχνουμε και λίγο λάδι. Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο κατσαρώνοντάς το και σκορπάμε πάλι κολοκύθι και λάδι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τρίτη φορά ρίχνοντας το υπόλοιπο του κολοκυθιού. Στα επόμενα τρία ή τέσσερα φύλλα αλείφουμε λάδι και σκορπάμε καρύδι.  Στα δύο τελευταία δεν ρίχνουμε καρύδι, ρίχνουμε μόνο λάδι και  ψεκάζουμε με λίγο νερό για να μην  κολλήσουν και να μην αρπάξουν  στην φωτιά. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για ¾ ή μία ώρα. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε λίγο για να μαλακώσουν τα φύλλα και κόβουμε τα κομμάτια.

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικη συνταγή: Κολοκυθολούλουδα με αυγά

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS