Αγιορείτικη ταχινόσουπα

  • Δόγμα

Αφού αραιώσει αρκετά, ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με πιπέρι. Σερβίρετε την ταχινόσουπα γαρνιρισμένη με τα κρουτόν και τα φύλλα σέλινου ή μαϊντανού.

Του Αλέξανδρου Πασακούδη

Μια ξεχωριστή συνταγή εκ του Αγίου Όρους. Προτάσσεται τις ημέρες της Νηστείας, καθώς είναι απλή, γρήγορη, θρεπτική και νόστιμη. 

Το ταχίνι ή σησαμοπολτός, ως είναι η πραγματική ονομασία του, άλλωστε, ως γνωστόν, είναι τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία και θερμίδες, που επιδρούν άκρως ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υλικά:   
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μικρό ζυμαρικό (κριθαράκι ή πεπονάκι)
6 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Χυμό 1 λεμονιού
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
8 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
15 φύλλα σέλινου ή μαϊντανού
Για το σερβίρισμα κυβάκια ψωμιού φρυγανισμένα

Εκτέλεση:
Βράζετε σε άφθονο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρι τα δύο υλικά ενωθούν. Συμπληρώνετε κουταλιά -κουταλιά νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το ταχίνι να αραιώσει λίγο. Προσθέτετε κατόπιν μικρή ποσότητα από το ζεστό ζουμί της σούπας στο ταχίνι, ενώ εξακολουθείτε να ανακατεύετε. Αφού αραιώσει αρκετά, ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με πιπέρι. Σερβίρετε την ταχινόσουπα γαρνιρισμένη με τα κρουτόν και τα φύλλα σέλινου ή μαϊντανού.

TOP NEWS