Η άγνωστη ιστορία του Ιούδα

  • Dogma
Ιούδα

Τι γνωρίζουμε για τη ζωή του Ιούδα πριν γίνει μαθητής του Ιησού; Στην Καινή Διαθήκη δεν υπάρχουν πραγματικά τόσες πληροφορίες όσες θα ήθελαν οι άνθρωποι να γνωρίζουν για την καταγωγή του και την οικογένειά του.

Στην Καινή Διαθήκη δεν υπάρχουν πραγματικά τόσες πληροφορίες όσες θα ήθελαν οι άνθρωποι να γνωρίζουν για την καταγωγή του και την οικογένειά του. Όπως, δεν υπάρχει και εξήγηση για το πώς ο Ιούδας επελέγη ως μαθητής από τον Ιησού. Ο Ιούδας, ως πονηρός, κρεμάσθηκε, για να προλάβει να κατέβει στον Άδη, πριν κατέλθει ο Κύριος, και να ελευθερωθεί κι αυτός μαζί με τους προπάτορες

Το μόνο που μπορούμε να αλιεύσουμε είναι σημεία από διαλόγους μέσα στην Καινή διαθήκη και πράξεις που μπορούν να ερμηνευτούν. Στο κατά Ιωάννην υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ του Ιησού και του Ιούδα που δίνει ένα μικρό δείγμα του χαρακτήρα του: Την ώρα που η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου έπλενε με το πιο ακριβό μύρο τα πόδια του Χριστού, ο Ιούδας αναρωτήθηκε αν ήξεραν ότι αν πουλούσαν το μύρο θα κέρδιζαν τουλάχιστον 300 δηνάρια, τα οποία θα μπορούσαν να τα μοιράσουν στους φτωχούς. Η απάντηση του Ιησού ήταν άμεση: για τους φτωχούς θα έχουν τη δυνατότητα να φροντίζουν για πάντα, για τον ίδιο όμως όχι.

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Αγίας Γραφής. Είναι αυτός που πρόδωσε τον Ιησού Χρηστό και τον οδήγησε στο θάνατο με τον ατιμωτικό τρόπο της Σταύρωσης. Λέγεται ότι δεν ήταν μορφωμένος αλλά είχε ικανότητες που τον έκαναν να ξεχωρίσει .Είχε αναλάβει καθήκοντα οικονόμου, κρατούσε δηλαδή το ταμείο που συντηρούνταν οι δώδεκα Απόστολοι και ο Ιησούς.

Η φιλαργυρία του ήταν γνωστή.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρει πως ο Ιούδας είχε από πριν το πάθος της φιλαργυρίας. Ο Ιησούς είχε πει στους μαθητές την ημέρα του Μυστικού Δείπνου ότι κάποιος απ αυτούς θα Τον προδώσει, και αργότερα τους έδειξε ότι θα τον προδώσει ο Ιούδας. Έτσι και έγινε. Ο Ιούδας δωροδοκήθηκε με τριάντα αργύρια και πρόδωσε τον Ιησού. Λίγες ώρες αργότερα μετά το φιλί του Ιούδα στον Χριστό, για να τον αναγνωρίσουν οι στρατιώτες, ο Ιησούς συνελήφθη.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ