Αύριο η Αποκάλυψη του Ιωάννη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

  • Dogma
Αποκάλυψη

Το πολιτιστικό  κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από τις 3 μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2017 φιλοξενεί την διαδραστική  παράσταση «Αποκάλυψη του Ιωάννη».

Μια παράσταση, όπου η μετάφραση και η έμμετρη απόδοση του σπουδαίου ελληνιστικού  κειμένου στα Νέα Ελληνικά αλλά και η μουσική του πολυδιάσταατου ποιητή και συνθέτη Νίκου Παπακώστα ‘’εικονογραφούνται’’ με  έργα  του μεγάλου μας γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του εξαιρετικού μας χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου  σε μια μοναδική παράλληλη εικαστική παρουσία. Το αρχικό κείμενο γίνεται πηγή έμπνευσης για τους τρεις καταξιωμένους στο χώρο τους καλλιτέχνες, μια πραγματικά πρωτόγνωρη παρουσία για το μουσικό και εικαστικό γίγνεσθαι, ενώ φαντάζει επίκαιρο για την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε. Τα εικαστικά έργα, οι γλυπτικές μικροσυνθέσεις και τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και οι ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους και τα σχέδια του Νίκου Δεσεκόπουλου θα εκτεθούν  στο  χώρο. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι κριτικές που απέσπασε υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την Ελληνική ομογένεια. Η απαγγελία του κειμένου γίνεται από τον θρυλικό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Γαβρίλη, και τον ίδιο τον ποιητή και συνθέτη της μουσικής που συνοδεύει ολόκληρη την παράσταση.

Τον Φεβρουάριο του 2016, γεννιέται  η  ιδέα να εμπλουτιστούν οι  εικόνες με  έργα, που  θα  δημιουργήσουν  για  την συγκεκριμένη παράσταση οι  εικαστικοί  Νίκος Δεσεκόπουλος  χαράκτης και  Θεόδωρος Παπαγιάννης γλύπτης,  καθώς  στο πρόσφατο  παρελθόν  είχαν  και  οι  τρεις  δημιουργοί  συνεργαστεί  με  επιτυχία.  Πράγματι  μετά  από  τα  αρχικά  σχέδια , σε  ένα  εκπληκτικά  σύντομο  χρονικό  διάστημα  για  τον  όγκο  της  δημιουργίας  των  έργων, ‘’γεννήθηκαν‘’  οκτώ ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους  ( 170 Χ 50εκ.) από τον Νίκο Δεσεκόπουλο και ανάλογες γλυπτικές  συνθέσεις  και  μορφές  από  τον  Θεόδωρο  Παπαγιάννη. Η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε  εξέλιξη  και  ήδη υπάρχει κύκλος  παραστάσεων σε  πολιτιστικούς  χώρους  και  πόλεις  της  Ελλάδας  και  του  εξωτερικού. Το φιλότεχνο κοινό θα μπορέσει να προσεγγίσει αυτή την λογοτεχνική, μουσική, εικαστική προσέγγιση

Αναλυτικά το Πρόγραμμα ομιλιών και ξεναγήσεων:

Παρασκευή 3 Μαρτίου:
19.00  εγκαίνια και Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της’Αποκάλυψης’’, από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Σάββατο 4 Μαρτίου:
18.00  ξενάγηση – παρουσίαση στο εικαστικό μέρος από τον  Δημήτρη Παυλόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιστορίας  και Αρχαιολογίας  (Τμήμα Αρχαιολογίας Εθνικού – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και τους εικαστικούς Ν.Δεσεκόπουλο  – Θ.Παπαγιάννη.
19.00  Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της’Αποκάλυψης’’, από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Παρασκευή 10 Μαρτίου:
19.00  Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της’Αποκάλυψης’από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη  Γαβρίλη.       .

Σάββατο 11 Μαρτίου:
19.00  Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της’Αποκάλυψης’’,  από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Κυριακή 12 Μαρτίου:
12.00 ξενάγηση από την Ιστορικό Τέχνης Λήδα Καζαντζάκη και τους εικαστικούς Ν.Δεσεκόπουλο – Θ.Παπαγιάννη

Τετάρτη 15 Μαρτίου:
18.00  ομιλία με θέμα ‘’ Συλλογές,συλλέκτες και έργα τέχνης’’. ομιλητές: Γιάννης Παπακωνσταντίνου -Γιώργος Ριζόπουλος, Νίκος Σταυρακαντωνάκης (πρόεδρος της ΕΕΧ ).

Τετάρτη 15 Μαρτίου:
19.00  Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της’Αποκάλυψης’’, από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Παρασκευή 17 Μαρτίου:
19.00  Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της’Αποκάλυψης’’, από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Σάββατο 18 Μαρτίου:
19.00  Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της’Αποκάλυψης’’, από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

 

TOP NEWS