Δέκα παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά απ’ όλο τον κόσμο!

  • Dogma
πασχαλινά

Μπορεί στην Ελλάδα γευστικά το Πάσχα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τσουρέκι, τα κουλουράκια, τη μαγειρίτσα, το αρνί και το κατσίκι, ωστόσο άλλες χώρες, έχουν τις δικές τους γευστικές προτιμήσεις αυτή την περίοδο και φτιάχνουν ξεχωριστά πασχαλινά φαγητά.

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα πασχαλινά φαγητά άλλων χωρών.

πασχαλινά φαγητά

Ρωσία και Pashka
Το Pashka είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που σερβίρεται ως επιδόρπιο το Πάσχα στη Ρωσία. Μάλιστα, το βασικό του συστατικό είναι το τυρί.  Είθισται δε, να το φτιάχνουν διακοσμώντας το με σύμβολα, όπως τα γράμματα XB από το “Christos Voskres”, το οποίο σημαίνει «Ο Χριστός αναστήθηκε».

πασχαλινά φαγητά

Ανατολική Ευρώπη και Pinca
To pinca είναι ένα γλυκό ψωμί με ένα σταυρό στη μέση, το οποίο τρώνε συνήθως στη Σλοβενία και την Κροατία για να γιορτάσουν το τέλος της σαρακοστής. Ενίοτε, ωστόσο, συναντάται και σε κάποιες περιοχές της  νότιας Ιταλίας.

πασχαλινά φαγητά

Ισπανία και Mona de Pascua
Το Mona de Pascua, είναι ένα δημοφιλές πασχαλινό κέικ, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.  Μοιάζει με ένα μεγάλο ντόνατ, με ένα βρασμένο, σφιχτό αβγό στην κορυφή του.

πασχαλινά φαγητά

Ηνωμένο Βασίλειο και Hot cross buns
Το hot cross bun, είναι ένα μικρό τσουρεκάκι με σταφίδες κι έναν σταυρό σχηματισμένο στην κορυφή του. Παραδοσιακά τρώγεται τη Μεγάλη Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Καραϊβική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τον Καναδά.

πασχαλινά φαγητά

Ιταλία και Colomba di Pasqua
Παρόμοιο στη γεύση με το ιταλικό χριστουγεννιάτικο ψωμί panettone, το Colomba di Pasqua είναι ένα κέικ γεμισμένο με γλυκά, που συνήθως έχει το σχήμα ενός περιστεριού.

Μεξικό και Capirotada
Παραδοσιακό μεξικάνικο φαγητό που τρώγεται συνήθως την περίοδο της Σαρακοστής και είναι ένα από τα πιάτα που σερβίρεται τη Μεγάλη Παρασκευή. Είναι μια πουτίγκα ψωμιού με γέμιση με σταφίδες, κανέλα, γαρίφαλο, και τυρί, ενώ λέγεται πως τα συστατικά του αποτελούν ένα είδος υπενθύμισης των παθών του Χριστού: τα γαρίφαλα συμβολίζουν τα καρφιά στο σταυρό, τα στικ κανέλας τον σταυρό και το ψωμί το σώμα του Ιησού.

πασχαλινά φαγητά

Kulich, χριστιανικές, ορθόδοξες χώρες
Η Βουλγαρία, η Γεωργία και η Ρωσία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που θα δείτε να ψήνουν ένα Kulich το Πάσχα. Το kulich είναι κέικ το οποίο ψήνεται σε ψηλό φορμάκι και στολίζεται με λευκό γλάσο και πολύχρωμα λουλούδια ή άλλα στολίδια. Πολλοί συνηθίζουν να πηγαίνουν το κέικ αυτό σε παπά για να τους το ευλογήσει πριν την πασχαλινή λειτουργία.

πασχαλινά φαγητά

Ισπανία και Hornazο
Το Hornazo είναι μια ισπανική κρεατόπιτα που συναντάται κυρίως στις επαρχίες
Salamanca και Ávila της Ισπανίας και φτιάχνεται με αλεύρι, μαγιά και στη γέμισή της έχει χοιρινό, πικάντικο λουκάνικο chorizo και βρασμένα, σφιχτά αβγά.

Βραζιλία και Paçoca de Amendoim
Βραζιλιάνικο γλυκό από φιστίκια, ζάχαρη, αλάτι και αλεύρι cassava, το Paçoca de Amendoim σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα κι έχει ιδιαίτερη, ξηρή υφή και γλυκιά γεύση.

Γερμανία και Σούπα chervil
Η Μεγάλη Πέμπτη στη Γερμανία έχει και μια άλλη ονομασία: Gründonnerstag ή αλλιώς «Green Thursday» και τότε είναι που οι Γερμανοί φτιάχνουν… πράσινα φαγητά. Στο πλαίσιο αυτής της παράδοσης συναντάμε και την πράσινη σούπα chervil, η οποία είναι πολύ δημοφιλής.

 

TOP NEWS