Δέντρο φύτρωσε μέσα στο ιερό εκκλησίας- Φωτογραφίες

  • Dogma
δέντρο

Δέντρο φύτρωσε μέσα στο ιερό της εκκλησίας. Είναι υπεραιωνόβιο και αναπτύχθηκε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Η εκκλησία χτίστηκε το 1812 και τότε δεν υπήρχε κανένα πεύκο. Τι φοβούνται οι κάτοικοι στη Σαμαρίνα…

Οι κάτοικοι της Σαμαρίνας Γρεβενών έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν για τον μητροπολιτικό ναό τους, τη Μεγάλη Παναγιά, αλλά και να ανησυχούν. Σε αυτό το χωριό, το οποίο σημειωτέον είναι και το ψηλότερο των Βαλκανίων, οι επισκέπτες θαυμάζουν ένα σπάνιο φαινόμενο. Ένα δέντρο να βγαίνει μέσα από το ιερό της εκκλησίας.

Μάλιστα, κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε και πραγματοποιείται η μεγάλη γιορτή του χωριού, εκατοντάδες είιναι οι επισκέπτες που συρρέουν, τόσο από τα γύρω χωριά, όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να θαυμάσουν  αυτό το παράξενο θέαμα….

Το πεύκο φύτρωσε στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα στην εκκλησία, η οποία προϋπήρχε. Μεγάλωσε, «τρύπησε» την οροφή του ιερού και σήμερα, πάνω από 100 χρόνια μετά, στέκει εκεί περήφανο, σαν να βγαίνει από τα σπλάχνα του ναού.

Η εκκλησία χτίστηκε στο βλαχοχώρι της Πίνδου το 1812. Τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα από Σαμαριναίους αγιογράφους, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το ξυλόγλυπτο χρυσωμένο μπαρόκ τέμπλο της εκκλησίας, κεντητό στον αέρα, όπως και ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος.

Κατά καιρούς ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, οι οποίες φυσικά και έχουν επισκευαστεί. Ωστόσο, οι κάτοικοι φοβούνται τον κίνδυνο κατάρρευσης της εκκλησίας τα επόμενα χρόνια,  καθώς το δέντρο θα μεγαλώνει και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στα θεμέλια του ναού.

Πηγή:mixanitouxronou.gr

Διαβάστε επίσης: Αγία Θεοδώρα Βάστα – Το μικρό εκκλησάκι με τα 17 πλατάνια στη στέγη του

 

 

TOP NEWS