Δες, πώς καταντήσαμε την Εκκλησία!

  • Δόγμα

Διασυρμός, εμπαιγμός, κατάντια! Έτσι ονομάζεται η προ-γνώση και ενημέρωση εκ των προτέρων όλων εκείνων των προσώπων που πρόκειται να προαχθούν επί των υψηλών δωμάτων των θέσεων!

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημ «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Οργή, αρχικά και απέραντη θλίψη εκ των υστέρων, σε καταλαμβάνει κάθε φορά, λίγο πριν συνέλθει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να εκλέξει νέους μητροπολίτες για χηρεύουσες θέσεις.

Αρκεί μια ματιά σε περιφερειακά site, κυρίως των τοπικών Εκκλησιών, που αναμένουν τον νέο ποιμενάρχη τους και προβαίνουν σε μια απύθμενη σε θράσος, τις περισσότερες φορές, εμμονή να υπερτονίζουν τους «εκλεκτούς» τους, που, ως διατείνονται, έχουν το «πράσινο φως» του αρχιεπισκόπου – τώρα μάλιστα –  και του συνόλου της Ιεραρχίας. Ονόματα, συγκεκριμένες αλλαγές που έπονται στη δομή της Αρχιγραμματείας και λοιπής Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμπάθειες, αντιπάθειες, συγκρούσεις, αντιδράσεις, ομοθυμίες….ων ουκ έστι αριθμός…!

Και, αβίαστα αναρωτιέσαι: μα, καλά, πού τα γνωρίζουν όλα αυτά με τόσες λεπτομέρειες! Και, το χειρότερο πάντων: πόσο πιθανό είναι τα σενάρια όλα αυτά να είναι αληθινά; Και, δυστυχώς, η εκκλησιαστική εμπειρία επί αυτών των διαδικασιών και η καθημερινή πείρα επιβεβαιώνει ότι, χωρίς υπερβολή, είναι αληθή όσα λέγονται και γράφονται! Οι θέσεις έχουν διανεμηθεί, οι «εκλεκτοί» έχουν προβάρει τα αρχιερατικά τους από τους θερινούς μήνες, τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» και , κατά τ᾿ άλλα, η σεβαστή Ιεραρχία – ευτυχώς που ακόμη υπάρχουν φωτεινότατες εξαιρέσεις στην Ιεραρχία μας – θα συνέλθει εντός ολίγων ημερών για να ζητήσει την επιφοίτηση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος προκειμένου να επιλέξει τους πλέουν κατάλληλους!!!

Διασυρμός, εμπαιγμός, κατάντια! Έτσι ονομάζεται η προ-γνώση και ενημέρωση εκ των προτέρων όλων εκείνων των προσώπων που πρόκειται να προαχθούν επί των υψηλών δωμάτων των θέσεων!

Κρατώ μια επιφύλαξη! Αν τα ονόματα και οι προγνώσεις βγουν λαθεμένες, τότε πετάω τις αράδες ετούτες εις τον κάλαθο, ωσάν να μην εγράφησαν ποτέ και ζητώ συγγνώμη δημοσίως, πολλάκις και ειλικρινώς!

Εάν πάλι, όμως, επαληθευτούν, πετάξτε και πάλιν τις ανωτέρω αράδες μου και κρατήστε μόνο τον τίτλο, που, έχω την αίσθηση, ευγενικά χαρακτηρίζει όσα συμβαίνουν και «μαγειρεύονται»: «Δες, πώς καταντήσαμε την Εκκλησία…»

TOP NEWS