Διδακτική ιστορία: Η πλεονεξία σκοτώνει

  • Dogma
άνθρωπος

Κολυμβούσε ο διάδοχος ενός κράτους αλλά δεν εγνώριζε καλό κολύμπι και εκινδύνευσε να πνιγή. Κάποιος, που ήταν πλησίον εις την ακρογιαλιά, βούτηξε αμέσως εις την θάλασσαν και τον ανέσυρε.

Δεν εγνώριζε όμως, ότι αυτόν που έσωσεν εκ του πνιγμού ήτο ο διάδοχος. Αφού του παρέσχε τις πρώτες βοήθειες και τον άφησε εις καλήν κατάστασιν, ανεχώρησε.

Τότε του φωνάζει ο διάδοχος, να μη φύγη αλλά να πάη μαζί του μέχρι το σπίτι, να τον γνωρίση εις τον πατέρα του που θα χαρή πολύ. Πράγματι ηκολούθησε, και είδε παραδόξως, ότι πηγαίνουν προς τα ανάκτορα. Αυτός έμεινε άφωνος, όταν επιστοποίησεν, ότι ο διασωθείς ήτο ο διάδοχος του θρόνου. Ο βασιλεύς τον εδέχθη μετά μεγάλης χαράς ως τον σωτήρα του παιδιού του και τον παρεκάλεσε να δεχθή μίαν προσφοράν ως δώρον. Η προσ­φορά ήτο η εξής: Θα σου χαρίσω από το βασιλικόν κτήμα τόσον μέρος, όσον θα δυνηθής να περιπατήσης από της ανατολής του ηλίου μέχρι της δύσεως αυτού.

Μετά μεγάλης χαράς εδέχθη την βασιλικήν προσφοράν και την άλλην ημέραν εξεκίνησεν άμα τη ανατολή του Ηλίου. Εβάδιζε όλην την ημέραν και παρά την κούρασίν του το απόγευμα ήρχισε να τρέχη όσον ηδύνατο. Η δύσις όμως του Ηλίου τον ευρήκε ημιλιπόθυμον έχοντα την «ψυχήν εις τα δόντια». Αλλ’ από την πλεονεξίαν του κατέβαλε και την τελευταίαν δύναμίν του βλέποντας ότι ο Ήλιος χάνεται και ούτω πίπτοντας ο Ήλιος έπεσε και αυτός νεκρός από την κούρασιν. Πίπτοντας δε, έπεσε με τεντωμένα τα δύο χέρια προς τα εμπρός, λέγων «και αυτό δικό μου!!».

TOP NEWS