Εκκλησία της Κύπρου: «Απών» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην υποδοχή της Αγίας Ζώνης

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Στην Κύπρο έφθασε η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, και έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού Κράτους, με τον κόσμο να σπεύδει να προσκυνήσει το θεομητορικό κειμήλιο στο Παραλίμνι, της μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Την Αγία Ζώνη που προσκομίζει ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ, υποδέχθηκε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, τονίζοντας ότι «η υποδοχή της Αγίας Ζώνης γίνεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τόπο μας».

Έντονη, όμως, δυσαρέσκεια και προβληματισμό προκάλεσε η απουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, ο οποίος απουσίασε παντελώς τόσο από την τελετή υποδοχής όσο και από τις άλλες λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν, έως τουλάχιστον σήμερα, προς τιμήν του Ιερού Κειμηλίου της Θεοτόκου.

Η Αγία Ζώνη πρόκειται να παραμείνει στη μεγαλόνησο έως τις αρχές Μαρτίου και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρόκειται να επισκεφθεί, μετά τη μητρόπολη Κωνσταντίας, τις μητροπόλεις Λεμεσού, Πάφου, Τριμυθούντος, Ταμασού και Κιτίου. Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα του προσκυνήματος εξαίρεται, καθώς η τελευταία φορά που η Αγία Ζώνη είχε ταξιδέψει στην Κύπρο ήταν προ 34 χρόνων!

Την ίδια ώρα, πουθενά εντός της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας  το θεομητορικό Κειμήλιο δεν θα γίνει αποδεκτό, με κύκλους που βρίσκονται απέναντι στον αρχιεπίσκοπο να τονίζουν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση από μέρους του, καθώς, τόσο ο προκάτοχός του όσο και ο ίδιος, ως πάλαι ποτέ μητροπολίτης Πάφου, είχαν εκφράσει την αντίδρασή τους στις εν γένει λιτανείες ιερών Λειψάνων και θαυματουργών Εικόνων! Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν, η Κύπρος υποδέχθηκε και την Εικόνα της Παναγίας Παρηγορήτριας από την Αθήνα, με την αρχιεπισκοπή να τηρεί και πάλι αποστάσεις, παρά και την τότε μεγάλη προσέλευση του κόσμου να προσκυνήσει το θαυματουργό εικόνισμα.

Οι μητροπολίτες που υποδέχθηκαν και πρόκειται έως τέλους του Φεβρουαρίου να υποδεχθούν της Αγία Ζώνη, εμμέσως πλην σαφώς, έστειλαν την «απάντησή» τους στον αρχιεπίσκοπο, με τον μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο να δηλώνει στον «Πολίτη» της Κύπρου ότι «είναι επιλογή του Αρχιεπισκόπου ή του κάθε οικείου μητροπολίτη να την αποδεχθεί στην περιφέρειά του».

Και ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κράτησε αποστάσεις από την απουσία του αρχιεπισκόπου Γεωργίου, υποστηρίζοντας ότι «είναι αποκλειστικά θέμα του μητροπολίτη η αποδοχή της Αγίας Ζώνης», προσθέτοντας ότι «μετά την πρωτοβουλία του μητροπολίτη Κωνσταντίας, εμείς, αλλά και άλλοι πατέρες, προσκαλέσαμε την Αγία Ζώνη».

Γιατί λοιπόν, απουσιάζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από ένα τέτοιο προσκύνημα και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, όπου ο κόσμος θέλει να αφουγκραστεί τον λόγο των πνευματικών του ταγών και να αντιληφθεί την ενότητα της Εκκλησίας σε κάθε λατρευτική και ποιμαντική εκδήλωση; Αλήθεια, δεν θα ήταν πιο όμορφο και εντός των πλαισίων της σεβαστικής και τιμητικής κανονικότητας, ο λαός του Θεού να βλέπει τον αρχιεπίσκοπο να προηγείται του Προσκυνήματος, πρώτος να υποδέχεται, πρώτος να προσκυνά και πρώτος να εκφράζει την ευσέβειά του προς τον μοναδικό θησαυρό και ιερό Κειμήλιο που έχουμε από την επί γης ζωή της Παναγίας μας;

Απορία προκαλεί και πάλι η μαρτυρία του μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ούτε πριν από 34 χρόνια, όταν είχε έρθει ξανά στην Κύπρο η Αγία Ζώνη, είχε γίνει αποδεκτή στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια!

Μένει το επόμενο διάστημα να υπάρξει, ενδεχομένως, μια ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής που θα εξηγεί τους λόγους που ο κ. Γεώργιος δεν αποδέχθηκε το θεομητορικό Κειμήλιο και τη Συνοδεία του σε ναούς της αρχιεπισκοπικής του περιφέρειας, ώστε να επικρατήσει η ενότητα εντός της Εκκλησίας της Κύπρου και να σταματήσουν οι διχαστικές φωνές, απ᾿ όπου και αν προέρχονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Ζώνη εξήλθε του Αγίου Όρους τελευταία φορά το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ, την κόμισε σε Κοζάνη και Ιωάννινα.

TOP NEWS