Εκοιμήθη η Ηγουμένη της Ι. Μ. Φανερωμένης Χιλιομοδίου, Ευπραξία Μοναχή

  • Δόγμα

Μητέρα μοναζουσών αλλά πολλών λαϊκών, πόσους δεν στήριξε και παρηγόρησε! Πάντα με τον καλό και εποικοδομητικό της λόγο, πάντα διδάσκουσα με το παράδειγμα και την οσιακή ζωή της.

Εκοιμήθη το βράδυ της Κυριακής, 3 Ιουλίου 2022, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Χιλιομοδίου Κορινθίας, Ευπραξία Μοναχή.

Η γερόντισσα, κατά γενική ομολογία, υπήρξε άνθρωπος προσευχής και εγκράτειας. Νηστεία και άσκηση χαρακτήριζαν ολόκληρη τη μοναστική της ζωή, κάνοντας πλήθος κληρικών και λαϊκών να συντρέχουν κοντά της και να συνδεθούν πνευματικά μαζί της.

Μητέρα μοναζουσών αλλά και πολλών λαϊκών, πόσους δεν στήριξε και παρηγόρησε! Πάντα με τον καλό και εποικοδομητικό της λόγο, πάντα διδάσκουσα με το παράδειγμα και την οσιακή ζωή της.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη, 05 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ.

Δυο λόγια για το Μοναστήρι της Φανερωμένης:

Σε έναν πευκόφυτο λοφίσκο, τρία χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Χιλιομοδίου Κορινθίας, βρίσκεται η Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης. Εκτός από τη νέα μονή, σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων ασφαλτοστρωμένου δρόμου, βρίσκει κανείς και την παλαιά. Εκεί θα θαυμάσει ένα σπουδαιότατο από αρχιτεκτονικής πλευράς ναό-κτίσμα του 13ου αιώνα, καθώς και τα ημιερειπωμένα κελιά της εποχής εκείνης. Η παλαιά μονή αποτελεί ζώσα μαρτυρία για την προεπαναστατική και επαναστατική δράση της, αφού έχει δεχθεί τις βιαιοπραγίες των Οθωμανών, με αποτέλεσμα τη διάλυσή της. Το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821. Με το βυζαντινό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας ασχολήθηκαν δύο κορυφαίοι ιστορικοί, ο Ακαδημαϊκός Ορλάνδος και ο Τάσος Γριτσόπουλος.

Η ανδρώα αδελφότητα της παλαιάς μονής το έτος 1896 μεταφέρθηκε στη νέα μονή, η οποία ήταν μετόχι της παλαιάς, μεταφέροντας και τη θαυματουργή ιερά εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας της Φανερωμένης, η οποία φανερώθηκε σε βοσκούς σε έναν βράχο πολλούς αιώνες πριν. Η εικόνα αυτή, που βρίσκεται στο τέμπλο, θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Οι Πατέρες, επίσης, μετέφεραν το περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο, φιλοτεχνημένο όλο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ακόμη, μετέφεραν πλειάδα ιερών λειψάνων, μεταξύ των οποίων την αγία κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Η νέα Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου το 1949 μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία. Στη μονή βρίσκεται και το ναΐδριο της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας. Ο μικρός αυτός ναός ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο της εποχής εκείνης Δημήτριο Κακκαβά.

TOP NEWS