Εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Πειραιά: μία ολοκληρωμένη πρόταση στο χώρο της Εκπαίδευσης με βάση την Ελληνορθόδοξη αγωγή – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

  • Δόγμα

Η κ. Κούβαρη, Γενική Διευθύντρια στα Εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως Πειραιά, μιλάει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για τη δομή, το πλαίσιο διδασκαλίας και δραστηριοτήτων, τη χρήση της τεχνολογίας στην Εκπαίδευση και για μια ολοκληρωμένη πρόταση αγωγής και παιδείας στο σχολείο!

 

Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

«Στα Εκπαιδευτήρια της Ι.Μ.Π. Πειραιώς δεχόμαστε πολλά αιτήματα από γονείς που δεν διστάζουν ακόμα και να μετακομίσουν ή να κάνουν οι ίδιοι μεγάλη διαδρομή από και προς το σχολείο προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους τη δυνατότητα να βρεθούν σε έναν εκπαιδευτικό χώρο όπου προωθούνται οι αξίες σε συνδυασμό με γνώσεις αλλά και επιτυχίες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» (Κ.τ.Ο.) η κ. Κούβαρη, Γενική Διευθύντρια στα Εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως Πειραιά. Η δομή, το πλαίσιο διδασκαλίας και δραστηριοτήτων, η χρήση της τεχνολογίας στην Εκπαίδευση και η ολοκληρωμένη πρόταση αγωγής και παιδείας στο σχολείο!

 

– Κ.τ.Ο.:  Τι περιλαμβάνουν σήμερα τα Εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως Πειραιά; Πώς είναι το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών;

-κ. Κούβαρη: Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς είναι το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που ανήκει σε Ίδρυμα Μητροπόλεως και περιλαμβάνει όλες τις προσχολικές και σχολικές βαθμίδες. Περιλαμβάνεται Βρεφονηπιακός και Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Τα Εκπαιδευτήρια αποτελούν μία ολοκληρωμένη πρόταση στο χώρο της Εκπαίδευσης με βάση την Ελληνορθόδοξη αγωγή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στα Εκπαιδευτήριά μας παρακολουθούν πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εμπλουτισμένες δραστηριότητες ανάλογα τη σχολική βαθμίδα.

Στο προσχολικό πλαίσιο υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δημιουργική απασχόληση, μετασχολικές δραστηριότητες και σίτιση. Στις σχολικές βαθμίδες υπάρχει διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, δηλαδή επιπλέον ώρες διδασκαλίας από το βασικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και εμπλουτισμός Διδακτικών αντικειμένων.

Οι μετασχολικές δραστηριότητες, επίσης,  καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος: Αθλητισμός, Ωδείο, Τέχνη, Νέες Τεχνολογίες κ.ά. Στις μαθήτριες και στους μαθητές μας δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν αναγνωρισμένα πτυχία σε Ξένες Γλώσσες και Πληροφορική. Ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα και τις ανάγκες του κάθε μαθητή, υπάρχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως Προγράμματα Μελέτης, Ενισχυτική Διδασκαλία και Φροντιστήρια, όπως επίσης και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου.

Με αυτό τον τρόπο, τα Εκπαιδευτήρια λειτουργούν σε ολοήμερη βάση και βέβαια η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών/τριων γίνεται και με τη χρήση υπερσύγχρονων σχολικών λεωφορείων που εξυπηρετούν όχι μόνο τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή του, αλλά και πολλά μέρη της Αττικής.

– Κ.τ.Ο.: Πού έγκειται η διαφορά, κατά τη γνώμη σας, ώστε τα Εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Πειραιά να έχουν ξεπεράσει τα όρια της τοπικής Εκκλησίας;

– κ. Κούβαρη: Θεωρώ ότι, ιδιαιτέρως στην εποχή μας που τα κοινωνικά προβλήματα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία και στους συνεκτικούς δεσμούς της οικογένειας, οι γονείς/κηδεμόνες νιώθουν την ανάγκη να στηρίξουν τα παιδιά τους με υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα να τα εξοπλίσουν με αρχές και με τις διαχρονικές αξίες. Οι γονείς έχουν ως κυρίαρχο αίτημα το συνδυασμό πλήρους προγράμματος σπουδών με σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης, με βάση όμως πάντα την ανθρωπιστική παιδεία και αγωγή με ελληνορθόδοξες προσεγγίσεις.

Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Στα Εκπαιδευτήρια της Ι.Μ.Π. Πειραιώς δεχόμαστε πολλά αιτήματα από γονείς που δεν διστάζουν ακόμα και να μετακομίσουν ή να κάνουν οι ίδιοι μεγάλη διαδρομή από και προς το σχολείο προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους τη δυνατότητα να βρεθούν σε έναν εκπαιδευτικό χώρο όπου προωθούνται οι αξίες σε συνδυασμό με γνώσεις αλλά και επιτυχίες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ισορροπημένων προσωπικοτήτων με σεβασμό, ήθος και αυτοπειθαρχία. Η προσέγγισή μας είναι πάντα εξατομικευμένη και η αγάπη μας προς τα παιδιά είναι το βασικό μας κίνητρο.

Οι απόφοιτοί μας είναι η καλύτερη διαφήμισή μας. Το ήθος, η προσωπικότητά τους, η ισορροπημένη προσωπική τους ζωή και η επιτυχημένη επαγγελματική τους σταδιοδρομία διασπείρουν τα θετικά μηνύματα για τον τρόπο λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων, για το πνεύμα και τη κουλτούρα που τα διαπνέει και για τα υγιή ιδανικά και πρότυπα που προωθούν.

– Κ.τ.Ο.: Γιατί να επιλέξουν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία της Μητρόπολης Πειραιά;

– κ. Κούβαρη: Η ολοκληρωμένη πρόταση αγωγής και παιδείας σε ένα  σχολείο αγάπης. Θεωρώ αυτός είναι ο πυρήνας των Εκπαιδευτηρίων. Η ποιοτική διαφοροποίηση είναι ο συνδυασμός των θετικών στοιχείων που καλύπτουν ολόπλευρα μαθητή και γονέα. Σε ένα ασφαλές και προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον, σε σύγχρονες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις παρέχονται Διευρυμένα ωρολόγια προγράμματα σπουδών, πληθώρα μετασχολικών δραστηριοτήτων, καινοτόμες δράσεις και προγράμματα (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Προγράμματα, Αειφορία κλπ.) Η γνώση προσεγγίζεται βιωματικά και η καλλιέργεια των κλίσεων και των δεξιοτήτων πραγματοποιείται με βάση τα τάλαντα και τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού.

Στις σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες ως εποπτικά μέσα, υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες τελευταίας τεχνολογίας και ηλεκτρονικά βιβλία. Η βιωματική μάθηση επιτυγχάνεται στα εργαστήρια και σε φυσικά περιβάλλοντα μέσω διάδρασης. Το Σχολείο πραγματοποιεί εκδόσεις με Βιβλιοτετράδια (Θεωρία και ασκησιολόγιο), έντυπα βοηθήματα και πρόσθετα φροντιστηριακά εγχειρίδια για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης. Οι μαθητές/τριες προετοιμάζονται και αποκτούν πτυχία στις Ξένες Γλώσσες και στην Πληροφορική, αφού το σχολείο αποτελεί εξεταστικό κέντρο για πιστοποιημένα διπλώματα.

Η μόρφωση και η γνώση ενισχύονται με την πνευματική στήριξη και την καλλιέργεια της εθνικής  συνείδησης. Το κύρος του σχολείου βασίζεται στον προσανατολισμό του που συνδέει την αγάπη για το Χριστό και την πατρίδα, με την παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων και την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη του παιδιού και του εφήβου σε κάθε αναπτυξιακή φάση.

Το σχολείο στηρίζει μαθησιακά και συναισθηματικά τα παιδιά και επικουρεί τους γονείς στον απαιτητικό τους ρόλο με ειδικούς επιστήμονες ψυχοπαιδαγωγούς και σχολικούς ψυχολόγους. Οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνδυασμό με φιλανθρωπικές δράσεις, η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς και η γνωριμία των μαθητών με εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων των Τεχνών και των Επιστημών στηρίζουν το ανθρωπιστικό υπόβαθρο και καλλιεργούν στους μαθητές ενσυναίσθηση και υγιή στάση προς το κοινωνικό σύνολο.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι αυστηρά επιλεγμένο, εξειδικευμένο και αυξημένων προσόντων με εμπειρία αλλά κυρίως με αγάπη και σεβασμό για το παιδί.

Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ με ανύστακτο πνεύμα και πατρική αγάπη μας εμπνέει και μας καθοδηγεί.

Οι μαθητές/τριες μας έχουν την ευλογία του Αγίου Χαραλάμπους, αφού στα Εκπαιδευτήρια μας στεγάζεται το παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο και οι μαθητές/τριες μας εκκλησιάζονται τακτικά.

Επίσης, ιερείς της Μητροπόλεως διακονούν και τελούν τα Μυστήρια της Ορθοδόξου πίστεως. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά γαλουχούνται με αρχές και αξίες που τα ολοκληρώνουν ως προσωπικότητες και τους δίνουν υγιή πρότυπα και όραμα για το μέλλον.

– Κ.τ.Ο.: Πότε ιδρύθηκαν; Ποια η ιστορία των Εκπαιδευτηρίων έως σήμερα;

– κ. Κούβαρη: Τα Εκπαιδευτήρια ανάγουν την αρχή τους στο 1991, όταν ιδρύθηκε το «Ίδρυμα Προστασίας Νεότητος «Αγιος Πολύκαρπος-Άγιος Γεώργιος» στο χώρο που δώρισε o μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Πολύκαρπος Λιώσης και δημιουργήθηκε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο με την έμπνευση του μακαριστού Μητροπολίτη  πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου. Το Δημοτικό Σχολείο θεμελιώθηκε το 1997. Το έργο του Ιδρύματος συνεχίστηκε με έντονες προσπάθειες από τον νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, που οραματίστηκε την ενδυνάμωση του σχολείου και την εξέλιξη του στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με δικές του φροντίδες ιδρύθηκε το 2012 το Γυμνάσιο και το 2016 το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων .

Η συστηματική αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων, η συνεχής ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η τεχνολογική εξέλιξη αλλά και η σταθερή προσήλωση στις αρχές και στη φιλοσοφία που πρεσβεύει το σχολείο το οδηγούν σε μία συνεχώς ανοδική πορεία.

Ποια είναι η Κυριακή Κούβαρη: 

H κ. Kυριακή Κούβαρη είναι Φιλόλογος-Ψυχοπαιδαγωγός και Ειδική Εκπαιδευτικός. Εργάζεται ως Διευθύντρια Γυμνασίου και Γενική Διευθύντρια στα Εκπαιδευτήρια της Ι. Μητροπόλεως Πειραιά έχοντας τη  Παιδαγωγική Επίβλεψη των Εκπαιδευτηρίων. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία στην Ειδική  Αγωγή και Παιδοψυχολογία και στη Σχολική Ψυχολογία.

Συμμετέχει ως ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος σε ραδιοφωνικές εκπομπές ιδιαίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραικής Εκκλησίας στον οποίο έχει τη δική της εκπομπή με τίτλο «Παιδί και Κόσμος» .

Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

TOP NEWS