Επί τον τύπον: Η επόμενη ημέρα από την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Βόλο

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ

Είτε διαφωνείς είτε όχι με τις ενέργειες και την όλη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχου, αναμφισβήτητα, είναι ένα σύμβολο ενότητας παγκοσμίου εμβελείας και αποδοχής.

Η παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στον πατριαρχικό θώκο ως ο Πατριάρχης του Γένους, εγγυάται και διασφαλίζει, συνάμα δε και εμπνέει για τη διατήρηση και εξασφάλιση της ενότητας σε εκκλησιαστικό και πνευματικό επίπεδο.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία του σε θέματα του φυσικού περιβάλλοντος, ως άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ως «Πράσινος Πατριάρχης», η συγκατάβασή του να ακούσει, να διαλεχθεί με καθέναν που εκφράζει την άλλη άποψη, η φιλακολουθία και ασκητικότητά του, το φίλεργον και απλόν της όλης βιωτής του, αυτά και άλλα πολλά περισσότερα τον καθιστούν εγγυητή της εκκλησιαστικής ενότητος και πρόμαχο και υπερασπιστή της Ορθοδόξου Αληθείας.

Και, αν ποτέ συμβαίνουν και ενέργειες που μπορεί, ενδεχομένως, να διαφωνεί κανείς μαζί του, πρέπον και δέον είναι να προσεγγίζουμε τον όλο θεσμό του πατριαρχικού θρόνου και του κατόχου συνολικά, συγκεντρωτικά και όχι να απομονώνουμε ενεργήματα και πράξεις που, υπό ιδιαίτερες συνθήκες, να μην μπορούν και να αποφευχθούν.

Η αξία του προσώπου και η ιδιαιτερότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου ως οικουμενικού ανδρός και εκκλησιαστικού ηγέτου, πλέον καλύτερα, θα φανεί όταν έλθει η στιγμή της διαδοχής του και η αναζήτηση ετέρου προσώπου ώστε να τον διαδεχθεί.

Άλλωστε, και εντός της ελληνικής Επικράτειας, η αξία του μακαριστού και πλέον αγαπητού σε όλους, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδόλου, άρχισε να γίνεται αισθητή μετά την κοίμησή του, όταν κληθήκαμε να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα στον αρχιεπισκοπικό του θώκο…!

Δείτε ακόμη: 

TOP NEWS