Επισκέψιμη η Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης – Αύριο τα εγκαίνια του ναού

  • Dogma
Κρύπτη

Η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διαδικασία εξόρυξης της κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής. Τότε είχε ακόμα τη μορφή σπηλιάς, αλλά σιγά – σιγά διαμορφώθηκε στο σημερινό εκκλησάκι που όλοι γνωρίζουμε.

Η κρύπτη αυτή ήταν η αιτία να μετονομαστεί ο τότε οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας, σε Φιλοθέη. Η κρύπτη επικοινωνούσε, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, με το μετόχι της Καλογρέζας, που υπαγόταν στο Μοναστήρι των Αθηνών, δηλαδή του Αγ. Ανδρέου. Το μετόχι της Καλογρέζας βρισκόταν κοντά στην οδό Καποδιστρίου (απέναντι από το σημερινό Τένις Φιλοθέης) και το ίδρυσε η ίδια η Αγία Φιλοθέη σε κτήμα που της ανήκε, όπως και ο Λόφος της Κρύπτης. Σ’ αυτό λοιπόν το ναΐδιο, που ήταν αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και βρισκόταν στην άλλη άκρη της Κρύπτης, κατέφευγε η Αγία Φιλοθέη για να προσευχηθεί απερίσπαστη από τις απειλές των Τούρκων. Από άλλους εικάζεται πως η κρύπτη ήταν μία φυσική σπηλιά, την οποία η Αγία Φιλοθέη είχε διαμορφώσει σε παρεκκλήσι όπου κατέφευγε. Λέγεται ότι την υπόγεια στοά την χρησιμοποιούσε η Φιλοθέη για να ξεφεύγει μαζί με τις καλόγριές της προς την άλλη μονή (ή και οπουδήποτε αλλού) κατά τις επιδρομές των Τούρκων…

Κοντά στην κρύπτη χτίστηκε η εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης. Ένας στενός και μικρός διάδρομος είναι αυτό που βλέπει ο σημερινός επισκέπτης της κρύπτης. Ο χώρος κατόπιν διαμορφώθηκε και τελικά πήρε τη σημερινή του μορφή. Πρίν τα έργα υπήρχε μία καθοδική είσοδος /σπηλιά μέσα σε αυτήν που οδηγούσε προς τα κάτω…

Θεού χάριτι και ευδοκία και κατόπιν της σεπτής εντολής και ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, θα τελεσθούν το Σάββατο 13 Μαίου τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού Αττικής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

Το πρόγραμμα των ιερών Εγκαινίων έχει ως εξής:

Παρασκευή 12 Μαΐου
18.30: Υποδοχή των ιερών Λειψάνων εις την συμβολήν των οδών Αγίας Φιλοθέης και Ελευθερίου Βενιζέλου και λιτάνευσις αυτών.
19.00: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων

Σάββατο 13 Μαίου
06.30: Ακολουθία του Όρθρου.
08.00: Τελετή των Εγκαινίων και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Διαβάστε επίσης:

ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟ: Ο ναός της Αγίας Φιλοθέης 80 χρόνια πριν

Ύστερα από 80 χρόνια εγκαινιάζεται ο ναός της Αγίας Φιλοθέης

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ