Επισκέψιμη η Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης στην Αθήνα – Την Κυριακή η γιορτή της

  • Dogma
Αγίας Φιλοθέης

Η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διαδικασία εξόρυξης της κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής. Τότε είχε ακόμα τη μορφή σπηλιάς, αλλά σιγά – σιγά διαμορφώθηκε στο σημερινό εκκλησάκι που όλοι γνωρίζουμε.

Η κρύπτη αυτή ήταν η αιτία να μετονομαστεί ο τότε οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας, σε Φιλοθέη. Η κρύπτη επικοινωνούσε, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, με το μετόχι της Καλογρέζας, που υπαγόταν στο Μοναστήρι των Αθηνών, δηλαδή του Αγ. Ανδρέου. Το μετόχι της Καλογρέζας βρισκόταν κοντά στην οδό Καποδιστρίου (απέναντι από το σημερινό Τένις Φιλοθέης) και το ίδρυσε η ίδια η Αγία Φιλοθέη σε κτήμα που της ανήκε, όπως και ο Λόφος της Κρύπτης. Σ’ αυτό λοιπόν το ναΐδιο, που ήταν αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και βρισκόταν στην άλλη άκρη της Κρύπτης, κατέφευγε η Αγία Φιλοθέη για να προσευχηθεί απερίσπαστη από τις απειλές των Τούρκων. Από άλλους εικάζεται πως η κρύπτη ήταν μία φυσική σπηλιά, την οποία η Αγία Φιλοθέη είχε διαμορφώσει σε παρεκκλήσι όπου κατέφευγε. Λέγεται ότι την υπόγεια στοά την χρησιμοποιούσε η Φιλοθέη για να ξεφεύγει μαζί με τις καλόγριές της προς την άλλη μονή (ή και οπουδήποτε αλλού) κατά τις επιδρομές των Τούρκων… Κοντά στην κρύπτη χτίστηκε η εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης. Ένας στενός και μικρός διάδρομος είναι αυτό που βλέπει ο σημερινός επισκέπτης της κρύπτης. Ο χώρος κατόπιν διαμορφώθηκε και τελικά πήρε τη σημερινή του μορφή. Πρίν τα έργα υπήρχε μία καθοδική είσοδος /σπηλιά μέσα σε αυτήν που οδηγούσε προς τα κάτω…

Η μνήμη της συμπολιούχου Αθηνών, Αγίας Φιλοθέης, θα εορτασθεί και φέτος στο όμορφο προάστιο που φέρει το όνομά της εδώ και 82 χρόνια. Φέτος, επειδή η 19η Φεβρουαρίου, συμπίπτει με την Καθαρή Δευτέρα, οι πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις θα τελεσθούν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Φεβρουαρίου.

Οι πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Αγίας Φιλοθέης θα τελεσθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Σάββατο 17/2: 6μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός 9μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.
Κυριακή 18/2: 7-10.30π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία 4.30μ.μ.
Λιτάνευση του ιερού λεψάνου και της εικόνας της Αγίας 5.30μ.μ. Ιερά Παράκληση 6μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός
Καθαρή Δευτέρα 19/2: 7-10.30π.μ. Όρθρος – Ώρες – Εσπερινός 6μ.μ. Μέγα Απόδειπνο.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ