Επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου!

  • Dogma
επτά θαύματα

Από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, τα οποία δεν είναι άλλα από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, το ναό της Άρτεμης στην Έφεσο, το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας και τον Κολοσσότης Ρόδου, μόνο ένα, η Πυραμίδα της Γκίζας, έχει παραμείνει στη θέση της για να μας θυμίζει τα…περασμένα μεγαλεία…

Με ένα μόνο, λοιπόν, από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου να διατηρείται, το ίδρυμα New7Wonders Foundation αποφάσισε να επικαιροποιήσει τη λίστα. Έτσι, το 2007, μετά από μια παγκόσμια δημοσκόπηση όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, δημιουργήθηκε μια νέα λίστα. Αλλά πολλά από τα νέα μέλη, δεν ήταν καθόλου σύγχρονα, μεταξύ αυτών έβρισκε κανείς το Μάτσου Πίτσου, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με  σύγχρονες κατασκευές και εντυπωσιακές δημιουργίες, οι οποίες όχι μόνο ολοκληρώθηκαν μετά το 2000, αλλά φαίνεται ότι θα μείνουν στην ιστορία, καθώς έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν τα προσδωκόμενα τεχνικά και αισθητικά κριτήρια.

Burj Khalifa, Ντουμπάι

επτά θαύματα

Το Burj Khalifa ή αλλιώς Burj Dubai, δεν είναι απλά ένας ακόμα ουρανοξύστης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και το ψηλότερο κτίριο  στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα και 160 ορόφους. Επιπλέον κατέχει τα ρεκόρ: του ψηλότερου παρατηρητηρίου στον κόσμο (124ος όροφος, στα 442 μέτρα), της πισίνας στο υψηλότερο σημείο στον κόσμο (76ος όροφος), ενώ έχει και Τζαμί στο υψηλότερο σημείο του κόσμου (158ο όροφος).

Εθνικό στάδιο του Πεκίνου

επτά θαύματα

Το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου γνωστό επίσης και ως «Φωλιά Πουλιού», λόγω της αρχιτεκτονικής του, είναι ένα στάδιο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008 στο Ολυμπιακό Πάρκο της πρωτεύουσας της Κίνας και χωρά 91.000 θεατές. Το στάδιο φιλοξένησε τα βασικά αθλήματα στίβου για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

30 St Mary Axe,  Λονδίνο

επτά θαύματα

Το 30 St Mary Axe, ανεπίσημα γνωστό και ως Gherkin, είναι ένας ουρανοξύστης στην οικονομική συνοικία City του Λονδίνου. Έχει 41 ορόφους και ύψος 180 μέτρα και βρίσκεται στο χώρο του πρώην Baltic Exchange, που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό το 1992 από την έκρηξη μιας βόμβας. Το ιδιαίτερο κτήριο σχεδιάστηκε από τον Norman Foster και αποτελεί πλέον σύμβολο του Λονδίνου και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες κατασκευές του.

The Shard, Λονδίνο

επτά θαύματα

Το Shard, είναι ένας ουρανοξύστης 95 ορόφων στο Λονδίνο. Έχει ύψος 309,6 μέτρα και είναι το ψηλότερο κτήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο ψηλότερο στην Ευρώπη και το δεύτερο ψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατασκευή του προκάλεσε έντονη κριτική καθώς θεωρήθηκε ότι καταστρέφει το αστικό τοπίο του Λονδίνου και επισκιάζει τη γέφυρα του Λονδίνου και τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, δύο από τα πιο διάσημα μνημεία της πόλης.

Walt Disney Concert Hall, Λος Άντζελες, ΗΠΑ

επτά θαύματα

Η αίθουσα συναυλιών Walt Disney Concert Hall στη South Grand Avenue του Λος Άντζελες, είναι η τέταρτη αίθουσα του Los Angeles Music Center και έχει χωρητικότητα 2.265 άτομα. Η σύζυγος του Walt Disney χρηματοδότησε το 1987 το κτήριο ως δώρο για τους κατοίκους του Λος Άντζελες, προς τιμήν του Walt Disney και της αφοσίωσής του στις τέχνες και την πόλη.  Τόσο η αρχιτεκτονική του Frank Gehry, όσο και η ακουστική της αίθουσας συναυλιών, έχουν κερδίσει πολλούς επαίνους.

One World Trade Center, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

επτά θαύματα

Το One World Trade Center, γνωστό και ως ως Freedom Tower, είναι το κύριο κτήριο του νέου συγκροτήματος World Trade Center στο Lower Manhattan της Νέας Υόρκης.  Είναι το  ψηλότερο κτήριο στο δυτικό ημισφαίριο και το τρίτο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με ύψος που φτάνει τα 541 μέτρα.

Κέντρο Επιστημών Phaeno, Wolfsburg, Γερμανία

επτά θαύματα

Το Κέντρο Επιστημών Phaeno  είναι ένα διαδραστικό κέντρο στο Wolfsburg της Γερμανίας,  το οποίο αποτελεί μέρος της προοδευτικής πολεοδομίας του Δήμου Wolfsburg. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έχει περιγραφεί ως «υπνωτικό έργο αρχιτεκτονικής -το είδος του κτηρίου που μεταμορφώνει εντελώς το όραμά μας για το μέλλον». Ο σχεδιασμός του κέρδισε το 2006, το Ευρωπαϊκό Βραβείο RIBA, καθώς και το βραβείο του Ινστιτούτου Μηχανικών, Institution of Structural Engineers Award.

 

 

 

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ