Φωτιά στη Δαδιά: Έχουν καεί πάνω από 34.000 στρέμματα – Άλλη μια νύχτα αγωνίας

  • Δόγμα

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχει παραδοθεί στις φλόγες με το πύρινο μέτωπο να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του

Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο μαίνεται για έκτη μέρα και αφήνει πίσω της μεγάλες καταστροφές με τον μέχρι τώρα απολογισμό των καμένων να είναι αποκαρδιωτικός.

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχει παραδοθεί στις φλόγες με το πύρινο μέτωπο να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του

Με βάση νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη (26.07.2022) στις 12:10 και την οποία επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει καεί είναι περίπου 34.105 στρέμματα.

Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Μια ακόμη νύχτα αγωνίας

Νύχτα αγωνίας αναμένεται να είναι η αποψινή για την περιοχή της Λευκίμης, αν και το χωριό δεν κινδυνεύει, αφού η φωτιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις από την περιοχή “Ζεστά Νερά” και προς το “Κάψαλο”, συνεχίζει ανεξέλεγκτη να… καταπίνει το δάσος. Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στην περιοχή απέναντι από Φυλακτό, και αριστερά από την Λευκίμη, πίσω από τον Προβατώνα.

Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, κυρίως ελικόπτερα, έκαναν συνεχείς ρίψεις για να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς και τα μέτωπα που υπήρχαν όπως αναφέρει το evros-news.gr. Όμως παρ’ όλα αυτά, λόγω του εξαιρετικά δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής, από την στιγμή που δεν μπορούσαν να επέμβουν επίγειες δυνάμεις, η κατάσταση δεν ελέγχθηκε.

Αποφασίστηκε και ξεκίνησε άμεσα η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ή διαπλάτυνση των ελάχιστων υπαρχόντων και μεταφέρθηκαν στην περιοχή στρατιωτικά μηχανήματα για τον σκοπό αυτό μια και δεν υπήρχαν τέτοια… βαριά μηχανήματα ιδιωτών.

Πάντως υπάρχει κίνδυνος αν η φωτιά φτάσει στις κεραίες της ΕΡΤ στην Λευκίμη και περάσει τα πολύ πυκνότερης βλάστησης με πεύκα σημεία, η κατάσταση να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη απ’ ότι είναι τώρα. Συνεδριάζει μάλιστα  το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή και να αποφασιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν τη νύχτα.

Πηγή: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS