Γεφυρώνεται το χάσμα Αθηνών – Φαναρίου (;)

  • Dogma
συνάντηση

Συνάντηση που δημιουργεί ελπίδα αποσυμφόρησης στην «κόντρα» μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο που μένει ο Πατριάρχης στην Μυτιλήνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος μόνο από δύο στενούς συνεργάτες τους επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ύστερα από τα πρώτα λεπτά αμηχανίας το κλίμα φάνηκε να αλλάζει με μία καλή διάθεση για επικοινωνία. Δε γνωρίζουμε αν αυτή η επικοινωνία θα έχει τελικά αίσιο τέλος, αλλά σίγουρα αφήνει πολλά περιθώρια.

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÏÉÊÏÕÌ. ÐÁÔÑÉÁÑ×Ç ÂÅÑÈÏËÏÌÁÉÏÕ ÌÅ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Το βαρύ κλίμα στις σχέσεις τους άρχισε να διαμορφώνεται σιγά-σιγά αμέσως μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, καθώς η πλευρά του Πατριαρχείου θεωρεί ότι δεν υλοποίησε κάποιες υποσχέσεις, (τη συμφωνία που υπεγράφη κατά την ειρηνική επίσκεψή του Αρχιεπισκόπου στο Φανάρι τον Μάιο του 2008), που θα συνέβαλλε στην διαμόρφωση πνεύματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Εκκλησιών, το οποίο είχε θιγεί επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η κρίση στις σχέσεις των Προκαθημένων, δεν οφείλεται μόνο στους ιδίους όσο και σε κάποιους συνεργάτες-συμβούλους και των δυο, οι οποίοι μάλλον εξαντλούνται απλώς στο να προσφέρουν εκδουλεύσεις.
Επιπλέον, το καθεστώς στις νέες χώρες, οι ατυχείς χειρισμοί και από τις δύο πλευρές στην εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων επιδείνωσαν την κατάσταση.

2509857
Από ότι φαίνεται, όμως, είτε διότι οι ίδιοι δεν είναι τόσο τυχαίοι, είτε διότι οι προκλήσεις είναι επιτακτικές, ή και για τους δύο παραπάνω λόγους ή και για άλλους αδιευκρίνιστους το σημαντικό είναι ότι μπορούν και συναντιούνται παρά τις δυσκολίες τους και αυτό είναι που δημιουργεί ελπίδες εκτόνωσης.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS