Γέμισαν από εχθές οι Εκκλησίες με Φανουρόπιτες – Συνταγή με εννέα υλικά

  • Dogma
Φανουρόπιτα

Από εχθές το απόγευμα, παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου, οι ιεροί ναοί που τον τιμούν γέμισαν με Φανουρόπιτες από τους πιστούς που ήθελαν να παρακαλέσουν ή να ευχαριστήσουν τον Άγιο.

Και σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αγίου από νωρίς το πρωί οι πιστοί έφθαναν στους ιερούς ναούς, για να συμμετάσχουν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να «διαβαστεί» η φανουρόπιτα που έφτιαξαν, για να τιμήσουν τον Άγιο. Μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα σε όλους τους ιερούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Φανούριο θα διαβάζεται η ευχή για τις πίτες.

Σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας ακόμη και σήμερα αυτές τις μέρες, ανύπαντρες γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία με την φτιαγμένη από τα χέρια τους Φανουρόπιτα, με ένα και μόνο αίτημα. Να «φανερωθεί» ο σύζυγος. Αν και κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το που, πότε και πως έζησε ο Άγιος, εντούτοις η λαϊκή φαντασία έσπευσε να τις δημιουργήσει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η μητέρα του Αγίου ήταν άνθρωπος που δεν βοηθούσε τους άλλους. Ήταν αμαρτωλή. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι αυτοί που φτιάχνουν την πίτα για «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου». Αυτό το έθιμο όμως είναι ελάχιστα διαδεδομένο.

Συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά:
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (χρειαζόμαστε το χυμό και το ξύσμα του)
2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (τριμμένα στο μούλτι)
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα μεγαλύτερο ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίξτε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη. Βάλτε τη σε λαδωμένο ταψάκι που θα έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ψήστε τη στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αφού είναι έτοιμη πασπαλίστε τη με λίγη άχνη και κανέλα.

Διαβάστε εδώ την ευχή της Φανουρόπιτας

TOP NEWS