Γιορτινή πίτα Καισαρείας

  • Dogma
πίτα

Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική γεύση της λατρεύεται παντού. Φτιάχνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η πίτα Καισαρείας, ονομάζεται και παστουρμάλι ή πίτα Καππαδοκίας. Δοκιμάστε τη μοναδική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Μερικά μικρά μυστικά πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε την πίτα Καισαρείας: Οι χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας είναι απαραίτητες, ώστε να εξατμίζεται η υγρασία της γέμισης. Επίσης, ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και στεγνώνουμε πολύ καλά τη σάρκα της, ώστε να μην έχουμε περιττή υγρασία στο φύλλο και μας νοτίσει η πίτα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την πίτα Καισαρείας:

2 έτοιμα φύλλα ζύμης για πίτσα
100 γραμ. κασέρι Ελασσόνας
2 φέτες παστουρμάς ή χοιρομέρι Καρπενησίου
1 ντομάτα χωρίς σπόρους και φλούδα
λίγο ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
λίγος παπαρουνόσπορος

Επί το έργον:

Για την παραδοσιακή πίτα Καισαρείας με παστουρμά, αφήνουμε πρώτα τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να γίνει πιο λεπτό.

Τρίβουμε το κασέρι σε χοντρό τρίφτη. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και την ξανακόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Ακουμπάμε το 1 φύλλο της ζύμης σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Βάζουμε επάνω το μισό κασέρι, τον παστουρμά και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι. Ανοίγουμε πιο λεπτό και το δεύτερο φύλλο της ζύμης. Με τα δάχτυλα, αλείφουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό. Σκεπάζουμε την πίτα πατώντας καλά τις ενώσεις γύρω γύρω, με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι, για να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους.

Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικο νηστίσιμο εκμέκ

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

 

TOP NEWS